Доступність посилання

ТОП новини

Реклама проти ксенофобії – у гуртожитках і метро


Київ – Толерантності до мігрантів та представників нацменшин українську молодь навчатимуть музиканти. В Україні розпочалася інформаційна кампанія боротьби із проявами ксенофобії та расизму Міжнародної організації з міграції та Американської асоціації юристів. У рамках ініціативи вийшли ролики для радіо й телебачення. Координатори кампанії наголошують: кількість звернень з приводу насильства на національному ґрунті тільки до мережі Ініціативи Розмаїття в Україні за минулий рік зросла майже втричі.


У рамках кампанії «Відчуй культурне розмаїття» створили два відеоролики, які днями починають транслюватися на українських телеканалах і на станціях столичного метрополітену, аудіоролики для радіо та постери, які розповсюдять у студмістечках Києва, Одеси, Сімферополя, Харкова та Дніпропетровська.
За 2011 рік ми зафіксували 23 випадки насильницьких дій, скоєних на расовому підґрунті
Яна Салахова

Молодь, як цільову аудиторію, обрано невипадково: велика кількість випадків насильства через расову чи національну нетерпимість стосується іноземних студентів українських вишів, зауважує Яна Салахова, спеціаліст з питань протидії расизму та ксенофобії представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Вона наводить дані мережі Ініціативи Розмаїття: за рік кількість звернень зросла майже втричі. «За 2011 рік ми зафіксували 23 випадки насильницьких дій, скоєних на расовому підґрунті: було 40 потерпілих, переважно з країн Африки й Азії, переважно це були іноземні студенти. У 2010 році таких скарг до мережі надійшло 7».


Загалом кількість злочинів на расовому підґрунті складно виявити, оскільки вони частіше класифікуються міліцією інакше – наприклад, як хуліганство, зазначає Майкл Лекнер, директор програм в Україні Ініціативи з верховенства права Американської асоціації юристів. На його думку, тут важливим є не кількість, а сама наявність таких злочинів – потрібно вживати заходів до того, як проблема стане глобальною. «Ми знаємо, що ксенофобія, расизм і так звані «злочини ненависті» базуються на байдужості одних та страхові інших перед іншими культурами, цінностями, релігіями. Один із шляхів подолання цієї байдужості – освіта», – зауважує Майкл Лекнер.

«Питання гуманізму»

Ініціатива «Відчуй культурне розмаїття» – це спроба показати молоді альтернативу ворожого ставлення до чужих культур і цінностей, говорить учасник кампанії лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко.
Міграція – це стан, у якому насправді перебуває увесь світ
Сергій Фоменко

«Міграція – це стан, у якому насправді перебуває увесь світ. І українці теж. Інші народи так само,– наголошує музикант. – Це нормальний стан речей у світі, тому що все увесь час рухається. Це питання гуманізму, глобальне питання, я б сказав. Чому люди не вміють любити, а більше уміють ненавидіти».

Те, що постери кампанії висітимуть тільки у деяких містах, не є показовим, проблема національної та расової нетерпимості є загальноукраїнською, говорять координатори проекту. Зокрема, нещодавно скандал спалахнув навколо образливої для темношкірих студентів публікації газети у Тернополі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG