Доступність посилання

ТОП новини

Закриття EX.UA – це конкурентна війна, і тут держава не повинна бути на боці когось – експерт


За порушення прав інтелектуальної власності припинена діяльність одного з найпопулярніших файлообмінників України
За порушення прав інтелектуальної власності припинена діяльність одного з найпопулярніших файлообмінників України
Прага – Київ – В Україні за порушення прав інтелектуальної власності припинили діяльність одного з найпопулярніших файлообмінників EX.UA. «Під час обшуків в офісі та дата-центрах файлообмінного ресурсу оперативники вилучили 200 серверів із загальним обсягом інформації понад 6000 терабайтів», – мовиться у повідомленні прес-служби Міністерства внутрішніх справ України. За даними МВС, «справа не в технічних проблемах та збоях, а у кримінальній справі, в рамках якої українські правоохоронці припинили діяльність вказаного ресурсу».

Ситуацію для Радіо Свобода прокоментував Олександр Ольшанський, заступник голови правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ).


– Що означає закриття цього дуже популярного файлообмінника EX.UA для користувачів інтернету? Чи не почнуть вони масово переходити на інші, вже не українські, файлообмінники в інших країнах для того, щоб скачувати потрібну їм інформацію?

– Так, і їх багато є, таких файлообмінників. Ми зараз слідкуємо в асоціації (Інтернет Асоціація України (ІнАУ) – ред.) за падінням трафіку в мережі обміну в Україні, і було таке значне падіння вдень, але зараз уже трафік повільно відновлюється, тому що користувачі використовують інші джерела інформації, інший портал і так далі. І я думаю, що завдяки соціальним мережам адреси нових порталів, де можна обмінюватися файлами чи переглядати відео, дуже швидко розповсюдяться.

– Як Ви вважаєте, чи цей крок МВС, закриття популярного файлообмінника, – чи це є позитивне рішення, чи негативне?

– Я не вважаю, що це є позитивне рішення, бо це ніяку проблему не вирішує, це лише знищує найбільший український ресурс, ніякої проблеми таким чином вирішити неможливо. Я думаю, що взагалі питання авторського права в інтернеті – це, як ми бачимо по подіях і в Сполучених Штатах, зараз, швидше, інструмент конкурентної боротьби чи конкурентної війни навіть. Війна великих компаній за свої прибутки, а не відстоювання якогось права…

– Чи, на Вашу думку, може бути якийсь крок назад з боку МВС?

– Мені дуже тяжко це говорити, бо я бачу тут дві проблеми. По-перше, якщо такий крок буде, то все одно вже завдано величезної шкоди EX.UA, а по-друге, я вважаю, що це вже залежить від юристів цієї компанії, чи, може, вони будуть переміщувати цей бізнес за межі України, чи, може, в інакший спосіб будуть вирішувати цю проблему, чи, може, будуть оскаржувати постанову слідчого в суді. Тут є багато-багато можливостей для цього.

– Наскільки мені відомо, минулого року ця компанія говорила про плани запуску ліцензійного контенту на своєму сайті і заперечувала звинувачення в піратстві. Отже, зараз її, властиво, не звинувачують у піратстві?

– У піратстві, але не в піратстві щодо відео- чи аудіоконтенту, а в розповсюдженні програмного забезпечення, що не є основою їхньої діяльності. Можливо, що хтось із користувачів завантажив програмне забезпечення заборонене, але це не було їхньою основною діяльністю. Я вважаю, що їм варто боротися за свої права, але в Україні це дуже-дуже важко, бо, наприклад, вони хотіли зробити цей портал більш ліцензованим, представляти ліцензований контент, але оці компанії, які скаржаться на те, що у них вкрали цей контент, у них неможливо його придбати за гроші! Вони не ліцензують контент в Україні для використання в інтернеті! Це величезна проблема в Україні.

– Чи Ви припускаєте взагалі, хто конкретно стоїть за таким рішенням – звичайно, виконувала це рішення міліція, але кому це вигідно?

– Тут дуже важко сказати. Це можуть бути і конкуренти – такі ж самі файлообмінні сервіси, бо їх дуже багато і в Україні, і за межами України, це може бути хто завгодно. Але я говорю, що ось ця, така показова, боротьба за авторські права – це скоріше не боротьба, а конкурентна війна, і тут держава не повинна бути на боці когось.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG