Доступність посилання

ТОП новини

Російська інтелігенція стала рушійною силою протестів


Прага – Російська інтелігенція після тривалого політичного мовчання або співпраці з Кремлем дедалі частіше виступає з антипутінськими гаслами. Цих вихідних під час чергового опозиційного мітингу очікується активна участь творчої інтелігенції – від рок-музикантів до письменників та акторів.

«Ліга виборців», організація, яку очолили музикант Юрій Шевчук, письменник Дмитро Биков, письменник, що пише детективи, Борис Акунін та популярна актриса Тетяна Лазарева, стала рушійною силою виступів росіян за чисті президентські вибори. Вони були серед організаторів яскравого дійства на Садовому кільці, вони закликають прийти і на мітинг 4 лютого.

Письменник Дмитро Биков, автор відомого проекту «Громадянин-поет», говорить, що напередодні виборів, до яких залишається трохи більше від місяця, у Росії наростає хвиля протестів, але Кремль продовжує вдавати, що нічого не відбувається.

Довго запрягають, але швидко їдуть

«Росіяни довго запрягають, але швидко їдуть. Оптимальною реакцією, звичайно, було б розпочати діалог. Але діалогу ми не чуємо», – говорить Дмитро Биков.

Соціолог Борис Кагарлицький говорить, що зараз, як і раніше, в історії Росії на передові позиції вийшли представники інтелігенції: «Так було і в 1980-і і в 1960-і роки під час великих про демократичних рухів у радянському Союзі. Їх очолювали найвідоміші і найпопулярніші особи з числа інтелігенції».

Соціолог нагадує, як інтелігенція стала на бік Андрія Синявського та Юрія Даніеля, чиї твори про радянські реалії потрапили за кордон. А самі письменники потрапили під нищівну критику з боку тодішнього радянського лідера Микити Хрущова. Пізніше, у горбачовські 1980-і, письменники групувалися навколо відомих політичних видань, зокрема, журналу «Огонёк».

Опозиційні політики, такі, як Григорій Явлінський чи Борис Нємцов, також виступають на мітингах. Але більшість протестувальників приходять послухати не їх, а письменника Бориса Акуніна або журналіста Леоніда Парфйонова.

Звичайно, далеко не вся інтелігенція перейшла на бік опозиції, відомі кінорежисери Микита Михалков та Станіслав Говорухін очолюють агітаційну кампанію нинішнього прем’єр-міністра Володимира Путіна.

Але молодше покоління інтелігенції вбачає своє майбутнє в іншій Росії, яку вони самі хочуть змінювати.

Матеріал підготували Марія Щур та Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG