Доступність посилання

ТОП новини

Київські острови розвиватимуть… щоб забудувати?


Міська влада столиці оголосила результати конкурсу проектів розвитку дніпровських островів
Міська влада столиці оголосила результати конкурсу проектів розвитку дніпровських островів
Київ – Міська влада столиці оголосила результати конкурсу проектів розвитку дніпровських островів, матеріали якого, імовірно, будуть використані для зміни Генплану Києва. Переможці конкурсу, закордонні проектні компанії, пропонують збільшити на островах транспортну інфраструктуру та частково забудувати їх поблизу станцій метро. Незалежні експерти вважають це неприпустимим, кияни – виступають за збереження довкілля київських островів.

Дніпровські острови Києва – це майже 3 тисячі гектарів лісу, заповідна територія та улюблене місце відпочинку киян. Тут досі можна зустріти рідкісні види рослин та боброві загати.

Генеральний план Києва, ухвалений у 2002 році не передбачає будь-якого капітального будівництва на островах. Між тим, столична влада планує змінити їхній вигляд – свідчать результати містобудівного конкурсу «Дніпровські перлини – концепція збереження та розвитку київських островів».

Майбутнє островів: виставки, транспортні артерії, забудова

Переможець конкурсу, румунське проектне бюро «Wolf House Production», пропонує створити довкола островів новий транспортний коридор, в парку Дружби Народів – міжнародний виставковий центр, а деякі острови – забудувати спортивними, розважальними об’єктами та житлом. Розповідає представник компанії-переможця Розіна Драгомір.

«Ми проаналізували потенціал кожного острова. І передбачили поділ їх на зони. Наприклад, острови Муромець та Жуків будуть заповідними, Венеціанський, Долобецький, Труханів – використовуватимуться активно, зокрема для спорту й відпочинку. Будівництво житла ми вважаємо за можливе лише на острові Водників», – розповідає проектувальник.

Цей та інші проекти, які посіли призові місця, передбачають створення так званого «зеленого серця» столиці – використання островів для відпочинку та розваг, за умови збереження їхньої природної цінності, заявив після оголошення результатів конкурсу головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

«Ця концепція буде осмислена авторами нашого генерального плану, київською громадою, екологами. Там дійсно враховано майже всі нюанси. І якщо концепцію схвалять, вона стане частиною генплану, яка накладе табу на будь-яку забудову на островах, – обіцяє головний архітектор Києва. – Потім будуть детальні плани окремих островів, і призначення, параметри кожної території однаково розумітимуть і міська влада, й інвестори».

Перемогли ті проекти які пропонують забудувати острови біля метро – еколог

За своєю суттю проекти-переможці розвитку київських островів є непоганими. Однак в усіх них є одні й ті ж деталі, які насторожують, вважає заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Тоді як більшість островів, за проектами, лишається недоторканною, зверніть увагу: всі проекти, що перемогли – передбачають забудову островів Венеціанський, Труханів, Долобецький – навколо метро «Гідропарк». Чи не є це справжньою метою, заради якої проводили конкурс?»

Олексій Василюк наголошує, що чинний Генплан, який планує змінити влада Києва, попри всі недоліки, визнає дніпровські острови недоторканними.

Але головною проблемою, вважає еколог, є те, що ані конкурс, ані зміни до генплану, які він потягне, не узгоджувалися ані з киянами, ані з організаціями охорони довкілля.

Тим часом проти забудови київських островів борються громадські активісти столиці. Так, сьогодні низка спортивних організацій, які тренуються на Трухановому острові, виступили проти зміни призначення острова у генеральному плані міста.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG