Доступність посилання

ТОП новини

Армія США завершить бойові дії в Афганістані до кінця 2013 року


Нью-Йорк – Наступного року американські війська припинять участь у бойових операціях в Афганістані. Цю роль на себе мають узяти афганські війська. З такою заявою виступив Леон Панетта, міністр оборони Сполучених Штатів. Раніше передбачалося, що це станеться лише наприкінці 2014 року.

Заява Леона Панетти означає істотне наближення завершення активних бойових дій американців в Афганістані. Війна почалася восени 2001 року. Американські війська тоді повалили талібський режим, який був союзником міжнародної терористичної мережі «Аль-Каїда».

Тепер міністр оборони США розповів про те, як ситуація в Афганістані може розвиватися у найближчі роки. «Сподіваємося, що до середини або до другої половини 2013 року ми зможемо здійснити перехід від бойових дій до тренувальної, дорадницької та допоміжної ролі», – зазначив глава Пентагону.

Тобто війська США та члени коаліції – а це загалом 50 країн, 28 членів НАТО і ще 22 держави з-поза меж альянсу, серед яких і Україна – передадуть афганським військам і поліції місію ведення війни із «Талібаном», а на себе візьмуть допоміжну роль. Вона включає вишкіл новобранців, евакуацією поранених з поля бою, розмінування вибухових пристроїв тощо.

Війська США залишаться в Афганістані до кінця 2014 року

Нова роль військ США в Афганістані не виключає активної допомоги афганським військам у разі потреби, підкреслив представник Міністерства оборони. За його словами, допоміжна роль американських та союзницьких військ не виключає участі у бойових діях, бо значна кількість цих вояків залишатиметься в Афганістані, як і передбачалося, до кінця 2014 року.

Оглядачі зазначають, що президент США Барак Обама прагне якомога швидше закінчити другу, після іракської, війну. Не в останню чергу це прагнення пояснюють економічною рецесією і надзвичайною дорожнечею ведення бойових дій. Тиждень афганської війни коштує 2 мільярди доларів, це понад 100 мільярдів на рік.

Нині в Афганістані перебуває 90 тисяч американських військ. До осені цього року 22 тисячі повернуться додому, а решту виведуть до кінця 2014-го.

Афганське військо «неадекватної якості»

Інше питання – чи здатні афганські війська самотужки вести війну з талібами.

Чисельність афганської армії становить 350 тисяч, але це військо «неадекватної якості», за висловом американського офіцера високого рангу, цитованого газетою The New York Times.

Кошти утримування афганських вояків, оплачувані американцями та союзниками в НАТО, становлять 6 мільярдів доларів на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG