Доступність посилання

ТОП новини

Цьогорічний «Сі бриз» відбудеться в урізаному вигляді


Сімферополь – Традиційні українсько-американські військово-морські навчання із залученням сил третіх країн «Сі бриз» цього року проходитимуть, як завжди, у другій половині літа і, як торік – в Одесі та околицях. Однак на міжнародний захід, який протягом майже півтора десятиліття був одним із наймасштабніших в Україні, тепер чекають суттєві зміни.

Нинішнього року, на відміну від попередніх маневрів цієї серії, навчання «Сі бриз-2012» пройдуть, як командно-штабні з позначеними силами. Про це Радіо Свобода повідомив представник командування ВМС України Володимир Бова. За його словами, участь у навчаннях, окрім України та США, підтвердили чотирнадцять країн. Втім, іноземні учасники будуть представлені переважно штабними офіцерами.

«Кількість залучених кораблів, підрозділів, авіації буде значно меншою. Таке рішення було досягнуте з американською стороною. Зокрема, домовлено, що відтепер ці маневри проводитимуться по черзі – один рік вони будуть повномасштабними, а інший – у вигляді командно-штабних навчань», – повідомив Володимир Бова.

Іноземних військ на міжнародних навчаннях не буде?

За словами представника командування ВМС України, темою навчання «Сі бриз-2012» буде проведення міжнародної операції з безпеки на морі. Головна мета – взаємодія між підрозділами різних країн при спільних діях у морі, у повітрі й на березі, якими керуватиме багатонаціональний штаб навчань.

Втім, участь іноземних сил буде мінімальною. У навчаннях планується задіяти до 15 кораблів, катерів та допоміжних суден, до п’яти літальних апаратів і дві роти морської піхоти ВМС України, а також підрозділ Сухопутних військ Збройних Сил України і міжнародну групу водолазів.

Поки ще не вирішили, чи залучатимуться один або два американські кораблі. Найімовірніше, іноземні підрозділи і плавзасоби братимуть участь лише в короткій морській фазі, що пройде у північно-західній частині Чорного моря. Сухопутна, як планується, відбудеться на військових полігонах Одещини.

Політичні мотиви

На думку експертів аналітичного центру «Номос» у Севастополі, головною причиною зміни статусу навчань може бути небажання нинішньої української влади дратувати виборців Партії регіонів напередодні парламентських виборів, які мають пройти восени нинішнього року.

Українсько-американські навчання серії «Сі бриз» проводять з 1997 року, відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин», підписаного між міністерствами оборони США та України 1993 року.

Їх започаткували на двосторонній основі з метою підготовки Військово-Морських Сил України. Але вони є відкритими для інших країн, як членів НАТО, так і для позаблокових або нейтральних, що приєднались до програми «Партнерство заради миру».

2006 і 2009 роки проведення цих навчань зірвали прихильники Партії регіонів, лівих і проросійських політичних й громадських організацій.

Експерти відзначають, що 2 роки тому ВМС України і Чорноморський флот Росії відновили спільні командно-штабні навчання «Фарватер миру», які 2011 року вперше пройшли як повномасштабні військово-морські маневри із залученням значних сил двох флотів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG