Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція «глушила» Януковича


Київ – Обструкцію влаштувала опозиція Президентові Віктору Януковичу в сесійній залі парламенту. Попри вмовляння спікера до депутатів, глава держави змушений був зачитати своє послання під скандування опозиціонерів «Юлі волю!» Парламентські старожили не пригадують, щоб депутати в такий спосіб вітали Президента. Також депутати заслухали звіт уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, термін повноважень якої добігає кінця.

Появу Президента на урочистому відкритті десятої сесії Верховної Ради провладні фракції зустріли оплесками, а опозиція вигуками «Ганьба!» та скандуванням «Юлі волю!» Сподіваючись, що опозиціонери вгамуються, Президент почекав на трибуні декілька хвилин, а потім, так і не дочекавшись, розпочав свою промову. На вигуки опозиції він не відреагував. Віктор Янукович розповів про свої законодавчі ініціативи, а також закликав опозицію до співпраці.
Депутати від БЮТ заважають виступу Януковича в Раді вигуками «Юлі – волю!»
Депутати від БЮТ заважають виступу Януковича в Раді вигуками «Юлі – волю!»

Я хочу звернутися до опозиційних фракцій: повертайтесь до парламенту. Рятувати країну на майданах неможливо, ми це з вами знаємо
Віктор Янукович

«Ми вперше за останнє десятиліття маємо широкий консенсус щодо схвалення восени 2011 року законодавчої бази виборчого процесу. А отже, маємо можливість приготуватися до виборів спокійно, без потрясінь і конфліктів. Я хочу звернутися до опозиційних фракцій: повертайтесь до парламенту. Рятувати країну на майданах неможливо, ми це з вами знаємо. Тому треба працювати над розвитком країни», – заявив Віктор Янукович.

Регіонал «переконався», що Янукович не диктатор

Депутат-б'ютівець Володимир Філенко запевняє, що демарш опозиціонерів не був підготовленим.

«Ми мали інформацію, що його не буде, – розповів він. – Це була спонтанна реакція на його появу в парламенті. Мені було, порівняно з колегами, легше, бо я багато років співав у хорі. Я думаю, він не міг нас не почути. Взагалі до нього з цього приводу лунає багато голосів», – зауважив Філенко.


Зазвичай парламентська опозиція на знак протесту покидала сесійну залу під час виступу глави держави. А депутат-соціаліст Юрій Луценко свого часу навіть подарував Президентові Кучмі лапті. Проте так, як сьогодні, главу держави у Верховній Раді ще не зустрічали.
Це реальне відображення того, що в Україні відбувається
Арсеній Яценюк

«Це перший в історії України приклад, коли Президент на другий рік своїх повноважень отримав такий теплий прийом від парламенту. Це вже не дзвінок, це вже не сигнальний гудок. Це реальне відображення того, що в Україні відбувається», – каже депутат-нашоукраїнець Арсеній Яценюк.

Натомість депутат регіонал Ярослав Сухий сказав що в такий спосіб опозиція зруйнувала власний міф про президента-диктатора.
Диктатор плюнув би на весь цей балаган і пішов би. Він мовчки вислухав, що вони кричали, вслухався, зрозумів, що вони хочуть
Ярослав Сухий

«Депутати більшості, пропрезидентські депутати повинні подякувати опозиції, яка своєю розгнузданою і тупою поведінкою показала всьому дипломатичному корпусу, який насправді з Януковича диктатор. Диктатор так би не поступив. Диктатор плюнув би на весь цей балаган і пішов би. Він мовчки вислухав, що вони кричали, вслухався, зрозумів, що вони хочуть – і зробив свою доповідь. А в поведінці опозиції я бачу звичайнісіньку кризу жанру», – зауважив Ярослав Сухий.

Литвин полякав депутатів «примусовою демократизацією»

Відтак до депутатів звернувся спікер Володимир Литвин, який наголосив, що світові тенденції ставлять Україну в несприятливі умови.

«Перед нами можуть поставити проблеми, яким ми не приділяли серйозної уваги, наприклад, точному визначенню наших національних інтересів, можливих меж суверенітету України, зокрема, у сферах політики, економіки, права, на гуманітарному напрямку. Особливо, з урахуванням світових, уже чітко окреслених, трендів: боротьба за ресурси і демократизація. У тому числі, примусова демократизація цілих країні і спільнот. Схоже, що все більше це буде відчувати на собі Україна», – виголосив спікер.

Володимир Литвин також застеріг депутатів від загострення протистояння й ухвалення поспішних рішень, навівши для прикладу Податковий кодекс. За його словами, «від часу набрання ним чинності – з 1 січня 2011 року – до Податкового кодексу внесено зміни 16 законами, на цю сесію зареєстровано ще 12 законопроектів».

Спікер наголосив, що подібної ситуації необхідно уникнути під час розгляду проекту Кримінально-процесуального кодексу, який розглядатимуть на цій сесії.

До омбудсмена стали частіше звертатися

Також депутати заслухали звіт уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, термін повноважень якої добігає кінця. За словами омбудсмена, серед основних проблем, з якими їй доводилося стикатися: бідність, зловживання правом на арешт та невиконання судових рішень.

«За минулий рік за захистом своїх прав і свобод до уповноваженого звернулися 164 тисячі осіб, що удвічі більше, ніж у попередньому році. Усього з початку діяльності уповноваженого з прав людини до нього звернулися майже 1,3 мільйона осіб», – зазначила Ніна Карпачова.

На її думку, омбудсмена треба обирати всенародно.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що його політична сила не має претензій до Ніни Карпачової. Проте із кандидатурою нового омбудсмена парламентська більшість ще не визначилася, зазначив він. Опозиція висунула на посаду омбудсмена відомого правозахисника Євгена Захарова.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG