Доступність посилання

ТОП новини

У Раді почнуть розгляд проекту Кримінально-процесуального кодексу


Київ – Верховна Рада планує 9 лютого розглянути нову редакцію Кримінально-процесуального кодексу України. У пропрезидентській більшості документ називають реформаторським та проєвропейським. Водночас в опозиції звертають увагу на те, що окремі його норми можуть звузити права громадян. Також зауважують, що заполітизована правоохоронна система за чинної влади працює не за законом, а за наказами з Адміністрації Президента.

Президентський законопроект депутати не розглядатимуть за скороченою процедурою, а вноситимуть поправки, повідомив Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від Партії регіонів Валерій Бондик. Водночас, за його словами, документ уже можна вважати реформаторським, таким, що змінить ставлення громадян до правоохоронних органів та судів.

Не було ж у кодексі домашнього арешту? Не було! А тепер є!
Валерій Бондик
«Не було ж у кодексі домашнього арешту? Не було! А тепер є! Крім того, гарантується змагальність і рівність сторін на доведення адвокатами своєї точки зору. Є й інші нововведення, замість кліток у залах судів, вводиться оргскло, запроваджуються відеконференції. Тож почитаємо, подивимося, пройде перше читання, а там подивимося», – відзначив Бондик.

Соболєв: судді – «раби Адміністрації Президента»

В опозиції вважають, що пропрезидентські фракції під приводом удосконалення кодексу можуть обмежити права людей на захист, зокрема, звузивши коло можливих захисників у суді. Утім, навіть найкращий кодекс за європейськими зразками не змінить ситуації в країні, де правоохоронна система використовується з політичними цілями, заявив Радіо Свобода член парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від БЮТ Сергій Соболєв.

Цей документ ніколи не зможе застосувати ані чесний суддя, ані чесний прокурор, ані чесний адвокат
Сергій Соболєв
«Якщо ядерну зброю дати в руки мавпі, то від планети нічого не залишиться. Так само, якщо найідеальніше кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство дати в руки сьогоднішнім суддям, які є рабами прокуратури і Адміністрації Президента, або дати в руки прокурорам, які є абсолютно залежними від Адміністрації і виконують політичні замовлення, то цей документ ніколи не зможе застосувати ані чесний суддя, ані чесний прокурор, ані чесний адвокат», – стверджує Соболєв.

Нова редакція Кримінально-процесуального кодексу була внесена на розгляд парламенту ще до початку нинішньої сесії. В Адміністрації Президента заявляють, що під час напрацювання законопроекту врахували 98 відсотків зауважень європейських експертів. У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав депутатів поставитися серйозно до прийняття цього документа і не блокувати роботу парламенту в четвер. Крім того, він повідомив, що депутати не обмежені в часі для ухвалення Кримінально-процесуального кодексу, тому документ розглядатимуть «стільки, скільки потрібно».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG