Доступність посилання

ТОП новини

Ірландія: ув’язнення Тимошенко не личить країні, яка має керувати в ОБСЄ


Нинішня поведінка Києва створює великі проблеми – Імон Ґілмор
Нинішня поведінка Києва створює великі проблеми – Імон Ґілмор
Вашингтон – Ірландія перебирає головування в ОБСЄ в цьому році. Ця організація, що постала з гельсінського руху за права людини 70-х років, нині є найбільшою регіональною правозахисною організацією в Європі. Ірландія перебирає головування ОБСЄ від Литви, до цього в 2010 році на чолі ОБСЄ був Казахстан (Литва і Казахстан це єдині пострадянські країни, які головували в ОБСЄ. 2013 року Україна має взяте на себе керівництво в ОБСЄ). Свої пріоритети Ірландія виклала в Конгресі США на слуханнях американського Конгресового Гельсінського комітету.

Ірландія бере на себе головування в ОБСЄ вперше. У цьому ірландці бачать можливість залишити свій особистий вклад у розвиток миру й безпеки в Європі.

За словами заступника прем’єр-міністра та міністра закородонних справ Ірландії Імона Ґілмора, один із головних пріоритетів, які поставила перед собою Ірландія, це свобода в інтернеті.

У багатьох країнах сьогодні свобода слова знаходиться під загрозою, нагадав Ґілмор, ОБСЄ мусить захищати цей основний принцип свого буття. «Як і в інших частинах світу, загроза свободі слова в інтернеті існує в країнах ОБСЄ і, на жаль, збільшується. Ми хочемо наголосити, що права людини і основні свободи не змінюються з новітніми технологіями, вони мають продовжуватися в цифровій добі», – зауважив керівник МЗС Ірландії.

Регіональні конфлікти та проблемні країни

Вирішення регіональних конфліктів є другим головним пріоритетом Ірландії при головуванні в ОБСЄ. Міністр закордонних справ Ґілмор наголосив, що досвід його країни в розв’язанні конфлікту в Північний Ірландії може слугувати прикладом для розв’язання територіальних конфліктів у Придністров’ї, Нагірному Карабасі та Грузії.

Два спеціально призначені посли допомагатимуть у цих справах, а проблему Придністров’я обговорюватимуть в ірландській столиці вже цього місяця, коли група «5 плюс 2» зустрінеться в Дубліні. (Формат 5 плюс 2 – це 5 головних учасників переговорного процесу щодо Придністров’я – Придністров’я, Молдова, Україна, Росія, ОБСЄ, а два – це Європейський Союз і США в ролі спостерігачів). Ірландія хоче підхопити і розвинути момент, що появився після відновлення офіційного переговорного процесу щодо Придністров’я наприкінці минулого року.

Міністр Ґілмор нагадав про дві проблематичні країни, на які Ірландія збирається фокусувати свою увагу, – це Білорусь та Україна. ОБСЄ збирається підтримувати зв’язки з Білоруссю, щоб повернути місію ОБСЄ до цієї країни.

«Переслідуючи активістів та обмежуючи свободу спілкування, Білорусь не виконує своїх обов’язків щодо ОБСЄ. Відновлення присутності ОБСЄ в Білорусі без сумніву було б важливим кроком у правильному напрямку і позитивним сигналом для міжнародного співтовариства», – зазначив Імон Ґілмор.

А стосовно України ірландський міністр нагадав, що наступного року Україна перебирає головування в ОБСЄ. Нинішня поведінка Києва, зокрема ув’язнення Юлії Тимошенко та її тюремне утримання, – є великими проблемами і не личать країні, яка має керувати правозахисною організацією.

«Я свідомий того, що Україна слідуватиме за Ірландією в головуванні в ОБСЄ. Роль України в ОБСЄ є важливою. Я сподіваюся, що готуючись до свого головування в ОБСЄ, влада в Києві зрозуміє потребу взятися за ті важливі проблеми, про які їм говорять так часто», – заявив Імон Ґілмор.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG