Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ продовжує інспектувати Іран


Прага – Інспектори ООН із Міжнародного агентства з ядерної енергії перебувають другий день в Ірані, де ведуть переговори з керівництвом цієї країни щодо її ядерної програми. Питання у тому, чи дозволять в Ірані, щоб інспектори детально перевірили ядерні об’єкти цієї держави.

Це вже другий візит делегації МАГАТЕ упродовж місяця.

«Нашим головним пріоритетом залишається, звичайно, можлива військова складова іранської ядерної програми. Але ми плануємо охопити весь комплекс існуючих проблем, вирішення яких займе, безумовно, багато часу. Ми сподіваємося на конструктивний діалог», – наголосив голова міжнародної делегації атомних експертів Герман Накертц перед відльотом до Тегерана.

Іранське державне телебачення заявило, що команда МАГАТЕ сподівається відвідати військовий комплекс «Парчін», де, як підозрюють на Заході, є секретні підземелля, призначені для замаскованої тут ядерної програми Ірану, що влада у Тегерані заперечує. Інспектори ООН вже відвідували «Парчін» у 2005 і бачили лише один із чотирьох наявних тут об’єктів. Ані згадані відвідини, ані звіт МАГАТЕ від 2008 року нічого про даний об’єкт не повідомляли.

Іран наполягає, що його ядерна програма є мирною

Влада у Тегерані наполягає на мирному характерові своїх нинішніх ядерних приготувань. Але експерти МАГАТЕ ще у листопаді 2011 наголосили, що Іран провів випробовування, пов’язані зі створенням власної ядерної зброї.

Минулого тижня Іран оголосив, що створив і використав у себе на атомній станції в її реакторі, нібито у рамках медичної програми, свої уранові стрижні, що за рівнем концентрації урану дуже близькі до військових норм.

Ядерні фізики сказали Радіо Свобода, що Іран уже міг розпочати накопичення матеріалів для створення власної ядерної бомби, використовуючи переробку урану на Тегеранському дослідницькому ядерному реакторі за допомогою нових вуглецевих центрифуг. Про це надійшли повідомлення з ядерного центру Натазе.

У відповідь на заплановані на липень жорсткіші санкції ЄС, включно з нафтовим ембарго і замороженням активів Центрального банку Ірану, Тегеран у неділю оголосив про припинення постачання нафти французьким і британським фірмам. Це викликало стрибок цін на нафту, найбільший за 9 останніх місяців. Керівник Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США Мартін Демпсі, а також міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Ґейґ, застерегли Ізраїль від реалізації планів атак проти ядерних об’єктів Ірану і закликали чекати до проявів ефективності нових санкцій проти Тегерану.

Тим часом Збройні сили Ірану заявили про підтримку режиму Асада в Сирії. Тегеран надіслав до сирійського порту Тартус два своїх військових кораблі. Кораблі ВМС Ірану вперше після 1979 року з’явилися у Суецькому каналі. Це дозволила Тегерану нова єгипетська влада.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG