Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: «Мій вирок показав слабкі місця режиму»


Юрій Луценко в залі суду, 27 лютого 2012 року
Юрій Луценко в залі суду, 27 лютого 2012 року
Київ – Чотири роки в’язниці, конфіскація майна і три роки без права працювати у владі та бізнесі – такий вирок отримав колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко за звинуваченням у взятті на роботу свого водія, у наданні йому пільг та організації святкування Дня міліції. Луценко сприйняв цю новину з оптимізмом, а низка українських і світових політиків виступили з осудом.

У понеділок зранку біля Печерського районного суду Києва перебувало кількадесят мітингувальників, які прийшли підтримати Юрія Луценка. І вишикувалася величезна черга з журналістів.

Частину з них до суду так і не пустили. У тісній залі засідань не було вільного місця: представники посольств Франції, Нідерландів, США та інших країн, які прийшли на суд, заледве змогли туди протиснутися.

А наприкінці суду виникла штовханина міліціонерів із журналістами, а потім – із народними депутатами, які обурювалися вироком Луценку.
Вирок Луценкові: чотири роки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вирок Луценку – привітання до річниці президентства Януковича?

Судді по черзі читали вирок, швидко й нерозбірливо. Однак із тих уривків, які почула сторона захисту, стало зрозуміло, що суд не врахував її аргументів і матеріалів судового слідства, це заявив у суді сам Юрій Луценко.
«Я зрозумів, що ми з журналістами марно перебували тут 8 місяців. Бо читають покази свідків, яких сюди не пустили. Ми чуємо фантастичні речі, написані прокуратурою до суду. Але, зрештою, це політичний процес. Я чудово розумію, що в кінці вироку подумки будуть зачитані слова: «Вітаємо дорогого Віктора Федоровича з другою річницею інавгурації на посаду Президента!» – сказав Луценко.
Вирок Луценкові: чотири роки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Утім, він висловив упевненість, що обвинувальний вирок проти нього спрацює проти нинішньої влади:

«У мене великий оптимізм щодо майбутнього України. Цим процесом чинний режим показав свої смертельні точки. Він боїться чесних слів і командної роботи демократів. Тому мене в жодному разі не випустять із клітки. Я сподіваюся, що ціною мого вироку опозиція побачить смертельні точки режиму і змінить владу мафії в Україні».

Судді почали читати «не той» вирок – Луценко

Тим часом судді продовжили читати вирок і дійшли до слів про те, що суд визнає Луценка винним, зокрема, у завданні збитків Пенсійному фондові. Аж раптом судді почали стривожено перешіптуватися, і головуючий Сергій Вовк оголосив, що суд на 5 хвилин іде до нарадчої кімнати.

Юрій Луценко помітив, що в тексті вироку було пропущений термін позбавлення волі. Він припустив, що судді помилково прочитали заготовку вироку із пропущеними цифрами, яку вони вперше бачили.

Після перерви суддя Сергій Вовк оголосив рішення суду щодо Луценка: «Луценка визнати винним у скоєнні злочинів та передбачити йому покарання нижче нижчої межі: 4 роки позбавлення волі, три роки позбавлення права на управлінські посади та конфіскація всього майна».

14 місяців перебування у СІЗО екс-міністрові МВС зарахували як уже відбуте покарання. Крім того, суд постановив стягнути з Юрія Луценка понад 640 тисяч гривень збитків, які він нібито завдав державі.

Вирок у справі Луценка оздоровить суспільство – прокурор

Саме таке покарання пропонували представники прокуратури. За тією відмінністю, що вони хотіли бачити екс-міністра внутрішніх справ за ґратами на півроку довше.

Після оголошення вироку прокурор Віктор Клименко назвав його обґрунтованим за всіма епізодами.

«Я впевнений, що сьогоднішній вирок зробить суспільство кращим, оскільки кожен буде розуміти, що призначення на високу посаду – це й велика відповідальність, і жодні красномовні виступи не дадуть сховатися за спинами підлеглих», – заявив прокурор журналістам.

Українська опозиція обіцяє покарати «злодіїв у мантіях»

Низка опозиційних політиків одразу ж засудила обвинувальний вирок Юрію Луценкові. Серед них і однопартієць екс-міністра, депутат від «Народної самооборони» Володимир Ар’єв.

«Троє злочинців, які чомусь перебували у суддівських мантіях, винесли несправедливий, неправедний вирок. І я вам обіцяю, що і Вовк, і дві дівахи обабіч нього (так депутат назвав суддів), рано чи пізно відповідатимуть згідно чинного законодавства – за засудження невинної людини», – заявив депутат.

«Це ганьба для системи українського судочинства. Я вважаю, що віднині в усіх інших країнах, які розглядатимуть спори щодо порушення прав людини в Україні, не буде потрібно жодних доказів того, що правосуддя на території Україні не діє», – зауважив Фомін.

Захисники Юрія Луценка припускають, що йому навмисне призначили менше ніж 5 років позбавлення волі, оскільки такий термін українське законодавство дозволяє пізніше змінити на умовний – рішенням суду. А відтак Луценко і у в’язниці залежатиме від влади.

Захист екс-міністра внутрішніх справ планує і далі оскаржувати вирок в Україні та за кордоном. Зокрема, за інформацією адвоката Ігоря Фоміна, слухання справи Луценка в Європейському суді з прав людини відбудеться 16 квітня.

ЄС розчарувався в Україні через вирок Луценку

Європейський Союз розчарований вироком Юрію Луценкові. Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС із закордонних справ, віце-президента Європейської комісії Катрін Аштон і єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Філе. Речник Європейської комісії Мая Коціянчич передала зміст їхньої спільної заяви:

«На їхню думку, він (вирок) свідчить про те, що в Україні тривають суди, які не відповідають міжнародним стандартам щодо справедливого, прозорого і незалежного судового процесу».

Європейський Союз обіцяє надалі ретельно стежити за процесом апеляції у справі Юрія Луценка, а також за іншими судовими процесами, в яких фігурують колишні українські урядовці.

Британський міністр у справах Європи (заступник міністра закордонних справ) Дейвід Лідінґтон висловив «глибоку стурбованість» через вирок Луценкові, він ставить під сумнів зобов’язання України щодо євроінтеграції.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав вирок українському міністрові невідповідним.

«Наскільки мені відомо, Луценка засудили за відносно дрібне порушення. Тому виглядає, що система є неспівмірною і суворою. Іншими словами, це ще один аргумент для тих, хто підозрює, що правова система України не повністю вільна від політичних мотивів», – зауважив польський дипломат.

А за словами міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, рішення Печерського суду «доводить те, що правова система в Україні в даний час використовується для того, щоб криміналізувати те, що, по суті, є політичною діяльністю».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG