Доступність посилання

ТОП новини

Таксі – із «тіні»


Київ – Громадська організація таксистів пропонує ухвалити закон, який виведе з «тіні» сотні тисяч нелегальних перевізників. За рахунок легалізації ринку натхненники законопроекту обіцяють поповнити державний бюджет на приблизно півтора мільярда гривень. І при цьому сподіваються на підтримку уряду, заявив колишній міністр транспорту Євген Червоненко. Водночас у Партії регіонів готові підтримати такий законопроект.

Зараз, відповідно до нового Податкового кодексу, таксисти сплачують майже 600 гривень податку щомісяця. Перевезеннями в Україні займається понад 200 тисяч осіб, із них 95% – нелегально. І ситуація не зміниться, якщо не ухвалити окремий закон «Про таксомоторні перевезення». Про це заявив колишній міністр транспорту України Євген Червоненко.

На ринку таксомоторів у нас повний безлад
Євген Червоненко

«Доки не буде ухвалений закон про таксомоторні перевезення, у нас немає майбутнього. Ніякі лізингові компанії. Ніяке кредитування. Ніякого підвищення рівня обслуговування чи безпеки не буде. І ми з цим стикнулися. На ринку таксомоторів у нас повний безлад», – наголосив він.

ДАІ зупинятиме нелегальних таксистів?

Всеукраїнська громадська організація «Українська таксомоторна асоціація» розробила законопроект «Про таксомоторні перевезення». По-перше, в новому законі пропонується замінити загальнонаціональне ліцензування легкових автоперевезень на місцеві ліцензії. Тобто, для кожного міста будуть встановлювати стандартні тарифи на таксі органи місцевої влади, спільно з представниками громадських об’єднань.

По-друге, ініціатори нововведень пропонують уповноважити працівників ДАІ забороняти експлуатацію авто, власники яких таксують без ліцензій. Ініціатори нововведень переконують, що за подібною схемою працюють таксисти у Німеччині, у Франції, а з минулого року і в Росії.

Я б підтримав такий законопроект – Кінах

Законопроект із такими пропозиціями підтримав би і народний депутат від Партії регіонів, колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода.

«У розвинутих країнах існують методи, нормативні умови, на яких працюють організації саморегулювання, яким держава делегує деякі свої повноваження. І ті громадські об’єднання в певному секторі бізнесу, на підставі своїх повноважень контролюють якість продукції і послуг, контролюють умови прозорої і рівноправної конкуренції. І коли є відхилення від цих стандартів, мають повноваження вживати відповідних заходів, починаючи від скасування ліцензії для суб’єктів, які порушують умови ліцензії тощо. Я б підтримав такий законопроект. Маю надію, що це буде зроблено і на рівні уряду, і на рівні парламенту» – сказав Анатолій Кінах.

Асоціація таксомоторних перевезень запропонувала законопроект Міністерству інфраструктури і сподівається на підтримку. В Асоціації вже підрахували додаткові надходження до бюджету від легалізації ринку. За умови, що таксисти будуть «спрощенцями», бюджет може отримати 500 мільйонів гривень єдиного податку і 900 мільйонів гривень єдиного соціального внеску щорічно. Загалом обіг «тіньового» ринку таксі оцінюється ними зараз у понад 20 мільярдів гривень на рік. Водночас деякі експерти сумніваються у тому, що пропозиції Асоціації таксомоторних перевезень вдасться втілити на практиці.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG