Доступність посилання

ТОП новини

Низку журналістів у Москві не пустили на з’їзд зі створення української організації


Українських журналістів у Москві не пустили на установчий з’їзд зі створення нової Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, який напередодні в українські громаді назвали провокаційним, оскільки він проводиться без згоди діаспори.

За повідомленням агенції «УНІАН», охоронці заявили журналістам, що отримали сувору вказівку не пускати на засідання осіб, прізвищ яких немає в списку запрошених. Крім того, спеціально під цей захід охорона була підсилена.

Напередодні, пише інформагенція, організатори цього з’їзду ухилилися від прямої відповіді, чи потрібна акредитація на захід.

«УНІАН» посилається на почесного голова Об’єднання українців Росії (ОУР) Валерія Семененка, який заявив, що ініціатором скликання з’їзду є заступник директора Бібліотеки української літератури в Москві Богдан Безпалько. «Безпалько за короткий час облетів Магадан, Новосибірськ, Татарстан, Мурманськ, Архангельськ, Сиктивкар. Справа поставлена на широку ногу, фінансування необмежене, намагаються схилити тамтешні українські національні-культурні автономії до заснування федеральної автономії. Себе він вже називає головою Федеральної національно-культурної автономії українців», – сказав Семененко.

Напередодні ОУР розповсюдило заяву про те, що без її відома на 2 березня заплановане створення нової псевдоукраїнської, як вважають в ОУР, організації. Такий крок в українській громаді оцінили як свідому провокацію, мета якої – розколоти український рух у Російській Федерації.

У січні 2010 року Верховний Суд Росії ліквідував Федеральну національно-культурну автономію українців Росії, що існувала з 1998 року. Позов Мін’юсту Росії ґрунтувався на скарзі активіста фонду «Родина», який заявив, що організація «веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію».
XS
SM
MD
LG