Доступність посилання

ТОП новини

Горизонтальні пологи і комфорт із джакузі у Харкові


Харків – Харківські жінки з проблемами здоров’я, які мешкають у селах та районних центрах, зможуть народжувати дітей у новому регіональному перинатальному центрі. Сучасний пологовий будинок відкрили на базі обласної клінічної лікарні. Радісну новину затьмарили повідомленнями харківських медиків, які заявляють, що їх змушують писати заяви про перехід на роботу з подвійним навантаженням, а тим, хто не погоджується, керівництво погрожує звільненням. У мерії цю інформацію спростовують.

Харківський регіональний перинатальний центр став третім після Києва та Кіровограда, його відкрили в рамках національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства».

«Сьогодні світова практика вимагає, щоб пацієнтки почувалися під час пологів як вдома. Тому тут є, ви бачите, канапи», – зазначив головний лікар Харківської обласної лікарні Богдан Федак, показуючи умови нового центру ще до його відкриття, коли там не було пацієнток. На офіційному відкритті цієї установи в п’ятницю, щоб дбати про стерильність, туди пускали лише високопосадовців.
​Для ста сорока жінок з проблемним здоров’ям (їх направлятимуть із сіл та районів Харківщини) тут створені комфортні умови, у відділеннях та операційних завжди підтримуватиметься спеціальний температурний режим.

У палатах, де народжуватимуть дітей, на шпалерах спеціальна фарба, що знищує інфекційні бактерії. Для полегшення пологів жінки зможуть користуватися гімнастичними м’ячами та ваннами джакузі, обіцяє завідувач кафедри акушерства Харківського національного медичного університету Юрій Паращук.

«Нові технології, які основані на доказовій медицині, передбачають і вертикальні пологи, і пологи в присутності родини, підтримки психологічної. Зокрема і в джакузі, але це за бажанням», – зауважив Юрій Паращук.

Представнику Адміністрації Президента довелося коментувати скандал

Від початку року відкриття харківського центру відкладали кілька разів. Спочатку, неначебто, очікували на приїзд Президента Віктора Януковича, а потім, як подейкують, через скандал у подібній кіровоградській установі. Там, після помпезного відкриття Віктором Януковичем, виявили чимало огріхів у ремонті приміщень, тому через три тижні центр довелося закрити.

На відкритті харківського пологового будинку для жінок із проблемами здоров’я перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова тішилася першою народженою дитиною в Кіровоградському перинатальному центрі. Втім, їй довелося коментувати і новий, уже харківський, скандал. Співробітники міського перинатального центру заявляють, що керівництво змусило їх написати заяви про перехід на 0,75 ставки, бо інакше доведеться звільнити з півсотні медиків установи.

Акушер-гінеколог Валентина Сологуб, фахівець передпенсійного віку, разом із двома колегами відмовилася писати таку заяву. «Тепер наш головний лікар відхрещується: «Я вам не казала нічого». – А як же вийшло, що люди самі захотіли написати такі заяви?» – обурюється жінка.

У лютому заступник міського голови Світлана Гарбунова-Рубан, яка опікується медичними питаннями, пояснювала, що в міському перинатальному центрі дійсно є проблеми із зарплатами, мовляв, доведеться або скорочувати виплати, або співробітники самі знайдуть вихід зі скрутного становища. А в п’ятницю відповідь заступника мера була значно лаконічнішою: «Це все качка. Усе там гаразд».

Заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова зауважила, що про звільнення лікарів, особливо пенсійного або передпенсійного віку, їй доводиться чути в різних містах.

«В Україні велика проблема з кадрами. Не вистачає висококваліфікованих фахівців. Серед досвідчених медиків переважно люди передпенсійного віку, тому вони потребують підтримки. Про скорочення лікарів в Україні не може йтися», – запевнила чиновниця.

На тлі дефіциту грошей для зарплат медикам харківська міська влада знайшла гроші на друк фотоальбомів для новонароджених – усього три мільйони гривень.

Це більше, ніж пішло грошей з обласного бюджету на новий перинатальний центр: два мільйони гривень. З державної скарбниці на новий центр у Харкові витратили 35 мільйонів гривень. Допомогли і меценати, зокрема, благодійний фонд Віктора Пінчука виділив на реанімаційне обладнання 4 мільйони гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG