Доступність посилання

ТОП новини

Чи втримається на плаву круїзний бізнес Італії після аварій на суднах?


Аварія на Costa Allegra в Індійському океані ще більше затьмарила репутацію фірми Costa Crociere
Аварія на Costa Allegra в Індійському океані ще більше затьмарила репутацію фірми Costa Crociere
Рим – В Італії ще тривають розслідування з приводу недавніх інцидентів із двома круїзними лайнерами, тоді як компанія-власник Costa Crociere підраховує збитки і побоюється за своє майбутнє. Після трагедії судна Costa Concordia 13 січня біля Тоскани компанія втратила 35 відсотків клієнтів. Остання аварія на Costa Allegra в Індійському океані ще більше затьмарила репутацію фірми.

Минулого тижня одіссея з лайнером Costa Allegra завершилася вдало на Сейшельських островах. Понад тисяча людей, змучених і переляканих, а головне живих дісталися землі. Екіпаж у надзвичайній ситуації діяв бездоганно. Причини пожежі на борту досі не встановлені.

«Система безпеки спрацювала добре, бо пожежа була локалізована і не поширилася на інші приміщення судна», – зазначив Еміліо Кампана, провідний інженер відділу суднобудівної індустрії.

Щасливий кінець, на відміну від трагедії Costa Concordia, яка у січні забрала життя 32 осіб. «Тепер круїзи мають дарувати», – із сумною іронією говорять італійці. Для них вояж на модерних лайнерах – поширений вид відпочинку.

Та чи варто уникати морських мандрів після двох інцидентів на борту тої самої компанії? «Це аналогічна ситуація з тим, коли грають в лото чи рулетку, – каже математик П’єрджорджo Одіфредді. – Немає ніякого значення, що не випав один номер або він уже випав із ймовірністю того, що він випаде знову. Так і у випадку з круїзами: туристи спокійно можуть підніматися на борт судна компанії, бо ймовірність інциденту та сама, що була досі».

Непевне майбутнє Costa

Італійська компанія Costa Crociere донині вважалася флагманом круїзної флотилії у Європі. 15 лайнерів у 2010 році перевезли 2 мільйони пасажирів, а прибуток становив близько 3 мільярдів євро. Costa – історичний італійський бренд, що базується в Генуї понад півтора століття. В її штаті 19 тисяч працівників.

У 1997 році Costa стала частиною американської транснаціональної корпорації Carnival Cruise. Після трагедії судна Concordia акції Carnival впали, а за підсумками поточного року очікують скорочення прибутків на 130 мільйонів євро.

В італійській пресі з’явилася інформація, що у зв’язку з інцидентами Carnival Cruise налаштована змінити назву італійського бренду. У лютому наступного року запланована презентація нового судна з маркою Carnival Cruise Line Italia. На остаточне рішення чекають вже цими днями, коли має відбутися засідання ради директорів корпорації.

Серед європейських країн Італія тримає першість у галузі круїзного бізнесу. Четверо із десяти суден збудовані на Апеннінах. Звідси відчалює половина туристичних рейсів просторами Середземномор’я. У 2010 році, попри загальну кризу туризму, обсяг прибутків на італійському ринку становив 4,5 мільярди євро. Це майже удвічі більше, порівняно з Великобританією та Німеччиною.

Катастрофа Costa Concordia спричинила різке зменшення замовлень на круїзи, звітують туроператори. На горизонті – неминучий спад у круїзному секторі, котрий ще кілька місяців тому впевнено стояв на ногах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG