Доступність посилання

ТОП новини

США: республіканці називають опонента Обами


Нью-Йорк – У США відбулася серія первинних виборів серед представників Республіканської партії, які змагаються за право стати кандидатом на президентських виборах восени цього року. Ще не всі голоси у десятьох штатах після «супервівторка» підраховані, але вже відомо, що найбільшого успіху досяг Мітт Ромні, колишній губернатор штату Массачусетс.

Мітт Ромні переміг у п’яти штатах: Огайо, Массачусетс, Вермонт, Вірджинія і Айдахо.

Його суперники – Рік Санторум, колишній сенатор від Пенсільванії та Ньют Ґінґріч, колишній спікер Палати представників Конгресу. Санторум переміг у трьох штатах: Тенессі, Оклахомі та Північній Дакоті, а Ґінґріч лише у Джорджії – це його рідний штат. Ще чекають результатів голосування у найвіддаленішому американському штаті Аляска.

Перемога Ромні надихає не лише центристів Республіканської партії, а й незалежних виборців. Їх приваблюють помірковані погляди кандидата, його досвід успішного бізнесмена, менеджера великих корпорацій, а також той факт, що він свого часу врятував від банкрутства літню Олімпіаду у Солт-Лейк-Сіті, коли очолив організаційний комітет тих ігор.

Якщо Рік Санторум є войовничим консерватором, насамперед у соціальній сфері, ідеологом правиці Республіканської партії, то Мітт Ромні – тверезий прагматик. На перше місце він ставить економічні питання. Саме про економіку він говорив, виступаючи перед прихильниками у Бостоні, штат Массачусетс, одразу після перемоги там.

«Під час передвиборної кампанії, – зазначає Ромні, – Барак Обама обіцяв створити нові робочі місця, але упродовж 36 місяців рівень безробіття був більшим, ніж 8 відсотків. Він обіцяв скоротити бюджетний дефіцит. Натомість він його подвоїв. Державна заборгованість надто велика, можливостей надто мало, тож за ці три роки ми бачили цього президента достатньо, щоб не бажати мати його ще п’ять років».

Обама: «Війна? Яким коштом?»

Натомість президент Барак Обама побажав успіху своїм суперникам-республіканцям під час прес-конференції, першої у цьому році. Годинна зустріч з журналістами у кімнаті для преси була присвячена передусім проблемі іранської ядерної програми. Обама критикував республіканських кандидатів за їхні заклики до силового рішення іранської проблеми.

«Ті, хто пропонує, обстоює чи б’є у барабани війни, – сказав Обама, – повинні пояснити чітко американському народові, яким коштом і яка вигода. Я сказав, що існує вікно для мирного розв’язання цієї проблеми. Іранці заявили, що вони готові вести переговори».

Разом з тим, Обама наголошує, що Сполучені Штати не можуть дозволити появі ядерної зброї у руках іранських аятол.
XS
SM
MD
LG