Доступність посилання

ТОП новини

Янукович готує вибори «путінізацією» силових структур та репресіями (світова преса)


Прага – Європейська преса інформує, що Світовий банк посилює фінансування України й підтримку українських реформ на перспективу 2012-2016 років. Газети цитують віце-президента Світового банк Філіпа Ле Веру, котрий заявив при зустрічі з Президентом Януковичем про рекордне підвищення об’ємів виплат кредиту Україні. Відомі західні аналітики попереджають, що влада Президента Януковича готує «силовий варіант і фальсифікацію парламентських виборів 2012 року», про що свідчать пропутінські перестановки в силових структурах. Контроль за процесом виборів покладений на нового главу РНБО при Президентові України Андрія Клюєва, котрий має величезний досвід політичних махінацій ще від 2004 року. Юрій Луценко листується з Адамом Міхніком, де обіцяє бути непохитним і твердим, як скеля, у боротьбі за демократію в Україні, незважаючи на ув’язнення.

Австрійська Der Standard інформує про переговори 5-6 березня у Києві між віце-президентом Світового банку Філіпом Ле Уеру та Президентом України Віктором Януковичем, де йшлося про програму співпраці Світового банку та України у 2012-2016 роках на базі програми Country Partnership Strategy (CPS ). Ле Веру наголосив, що Світовий банк досяг своєрідного рекорду в співпраці з Україною, підвищуючи об’єми виплат кредиту Києву з 8 до 18 відсотків. Речник Світового банку також висловив сподівання на зростання прозорості й ефективності у розвитку аграрного сектору України, куди, згідно із програмою CPS, Світовий банк вкладатиме значні кошти. Філіп Ле Уеру також наголосив, що Україна мусить долати для успіху реформ у земельному секторі бюрократичне державне регулювання, проводити дерегуляцію, вирівняти систему пільг та соціальних гарантій згідно з реальними економічними результатами, котрі мають покращувати системні реформи, зокрема у землеробстві. Раніше Світовий банк оцінював українську економіку, як «сплячу».
Коли Янукович каже що він за вільні вибори, згадайте Кучму
Тарас Кузьо

Відомий на Заході аналітик і політолог Тарас Кузьо попереджає на сторінках Jamestown.org, що «влада Президента Януковича шляхом путінізації силових структур та посилення репресій проти опозиції готується до масштабних підтасовок на осінніх парламентських виборах у державі». На думку аналітика, Янукович обіцяє одне (справедливі й прозорі вибори), а готується до протилежного: масштабної фальсифікації результатів виборів до Верховної Ради у жовтні 2012 року. Так само робив, як зауважує Тарас Кузьо, і Леонід Кучма наприкінці 2004 року. Цей аналітик дивується, що західні дипломати не розуміють до кінця пострадянську риторику Януковича – казати одне, а робити інше. «Коли Янукович каже що він за вільні вибори, згадайте Кучму й зрозумійте, що Янукович робитиме навпаки»,– попереджає Тарас Кузьо. Свідченням цього є хоча б призначення відповідальним за вибори нового голови РНБО при Президентові України Андрія Клюєва, котрий має величезний досвід фальсифікацій і політичної корупції, починаючи від 2004 року. Підтвердженням є призначення керівниками СБУ та армії проросійських, пропутінських міністрів – Ігоря Калініна та Дмитра Саламатіна. Доказами віроломності Януковича, попереджає західний аналітик, є й факти невиконання Президентом Януковичем його численних обіцянок Заходу та посилення главою української влади репресій проти опозиції. Тому Захід, як стверджує Тарас Кузьо, має «скептично розцінювати можливості демократичного проведення наступних парламентських виборів в Україні».

Юрій Луценко, засуджений судом у Києві до 4 років ув’язнення владою Януковича, написав відповідь польському дисидентові та редакторові варшавського видання Gazeta Wyborcza Адамові Міхніку, котрий минулого тижня написав лист на підтримку незаконно ув’язненого, на його думку, Юрія Луценка.Газета друкує цю відповідь, де автор не лише дякує Михніку за підтримку, а й наголошує, що той є прикладом «вічної боротьби за честь проти гнилі».Юрій Луценко пише: «...наша кордонна (українська) цивілізація знову проходить випробовування вибору і розумію, що криве колесо української історії черговий раз потребує змащення кров’ю і потом, аби нарешті вийти на європейську колію».Автор обіцяє Адамові Міхніку свою твердість і послідовність у боротьбі за українську демократію: «Ми переможемо!»
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG