Доступність посилання

ТОП новини

Модернізація ЧФ Росії: Київ гальмує, Москва негласно переозброює?


Сімферополь – Російський адмірал, колишній командувач Чорноморського флоту Росії, а нині радник начальника російського Генштабу Росії Ігор Касатонов стверджує, що Україна перешкоджає збільшенню військової потужності Чорноморського флоту. Як повідомляє УНІАН, про це він сказав українським журналістам у Москві. Адмірал Касатонов висловив переконання, що саме українська сторона блокує модернізацію застарілих кораблів, техніки та озброєнь на Чорноморському флоті Росії, які дислокуються в Криму. Разом з тим військові експерти припускають, що російські військові, не чекаючи політичних рішень, неофіційно проводять переоснащення сил флоту.

За даними власних джерел Радіо Свобода, близьких до переговорного процесу, питання заміни озброєнь і техніки Чорноморського флоту на рівні експертів українсько-російської підкомісії з питань базування ЧФ Росії на території України обговорюється досить регулярно, однак поки що якогось прогресу немає.

Адмірал Ігор Касатонов в інтерв’ю виклав позицію російської сторони. «Заміна кораблів відбувається в рамках договорів та угод. Тобто, кількість не збільшується, і це головне, на чому наполягає російська сторона», – заявив радник начальника російського Генштабу Росії.

За його словами, Україна стоїть на тому, що «параметри цих (нових) кораблів значно перевищують старі», тож потрібні нові переговори і нова угода. Ігор Касатонов стверджує, українська сторона сама ж і «напівблокує» ці переговори, які й так «проходять дуже важко».

Директор аналітичного центру «Номос» у Севастополі Сергій Кулик погоджується, що переговорний процес з цього питання проходить складно, формально тому, що сторони по-різному трактують терміни «переоснащення» і «модернізація». Водночас експерт нагадує, що і угода з розподілу Чорноморського флоту 1997 року і «Харківський пакт» 2010 року – тісно пов’язані з газовими домовленостями.

«Як Росія, так і Україна пов’язує підписання цієї та інших угод з іншими питаннями. Якщо з російського боку буде поступливість в інших питаннях, в тому числі і в газовому, то, думаю, що (Україна) піде на поступки в плані підписання угоди про переоснащення Чорноморського флоту», – зауважив керівник аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик.

Поки немає нових кораблів, ЧФ замінює бронетехніку і ракетне озброєння?

Раніше російська преса повідомляла, що командування Військово-морських сил Росії офіційно оголосило про плани перекинути до Севастополя кілька нових підводних човнів, малих ракетних кораблів і навіть сторожовиків, один із них – СКР «Адмірал флоту Касатонов» мав би зійти зі стапелів уже цього року. Однак, голова Комітету з оборони Державної думи Росії Володимир Комоєдов, який у лютому побував у Севастополі, висловив сумнів у тому, що нові кораблі для Чорноморського флоту будуть збудовані своєчасно.

Керівник севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик теж скептично оцінює ці плани. «Чорноморський флот – це не тільки Севастополь, але й Новоросійськ та інші місця базування на території Росії, де ніхто не забороняє Москві робити що завгодно в плані переозброєння. Але чомусь і там ми не спостерігаємо великих результатів у цьому напрямку», – зазначив Сергій Кулик.

Разом з тим, джерела Радіо Свобода в силових структурах Криму повідомляють, що негласне переозброєння ЧФ Росії уже триває давно. Цей таємний процес відбувається, зокрема, під час навчань на полігоні Опук на південному сході Криму. Туди одночасно прибувають російські плавзасоби із Севастополя і Новоросійська. Саме там поза контролем української влади, начебто, і відбувається перезавантаження на кораблі, які повертаються до Севастополя, нових систем стрілецької та ракетної зброї, нових видів бронетехніки і тому подібне.

Керівник прес-служби Чорноморського флоту Росії В’ячеслав Трухачов назвав таку інформацію «нісенітницею», але пояснити, як відбуваються процеси планової заміни озброєнь і техніки на флоті, відмовився.

При цьому, за даними опитувань, в Україні зменшується кількість прихильників Чорноморського флоту Росії. Нині продовження перебування російських моряків у Криму підтримує лише третина українців, повідомляє соціологічна група «Рейтинг».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG