Доступність посилання

ТОП новини

Умови МВФ для надання кредиту Україні незмінні – голова місії Фонду


«Україна повинна взятися за регулювання бюджетної політики» – Макс Альєр
«Україна повинна взятися за регулювання бюджетної політики» – Макс Альєр
Київ – Нові соціальні ініціативи української влади повинні супроводжуватися реформами, зокрема, в сфері оподаткування. Інакше вони можуть створити фінансові проблеми для країни. Таку попередню оцінку висловив голова місії МВФ в Україні Макс Альєр у кулуарах конференції «Глухий кут сучасної фінансової системи: у пошуках альтернатив». При цьому Альєр відмовився коментувати заяву віце-прем’єра Сергія Тігіпка, який напередодні сказав, що переговори між Україною та МВФ зайшли в глухий кут. Як наголосив представник фонду, умови МВФ для продовження кредитування України залишаються незмінними.

– Тиждень тому Президент України заявив, що продовжить виплату грошей вкладникам радянського Ощадбанку, по тисячі гривень мають отримати понад 6 мільйонів українців. Як такі соціальні ініціативи можуть вплинути на МВФ щодо надання нового траншу кредиту Україні?

– Ми поки що аналізуємо, оцінюємо ці повідомлення, і це забере деякий час. Адже ми маємо проаналізувати цифри. Тому поки що з приводу впливу цього конкретного соціального пакету я не можу дати відповідь. Але будь-які пропозиції та рішення влади, які лише збільшують витрати, приведуть у результаті до того, що уряд відчуватиме брак фінансів. І такі виклики вже відчуваються.

– Тобто, на Вашу думку, Україна не готова до таких нових додаткових виплат?
Україна повинна взятися за регулювання бюджетної політики, а також продовжувати працювати над тим, щоб установити стабільну, здорову фінансову систему

– Попередньо я можу сказати, що, ухвалюючи рішення про будь-які заходи такого плану, які лише збільшують витрати, Україна одночасно повинна втілювати прямо протилежні кроки (тобто такі, завдяки яким зростали б прибутки).

Це необхідно для того, щоб запевнитися, що дефіцит українського бюджету-2012 залишиться на рівні 1,8%. Тобто, на тому рівні, який був закладений у бюджет у грудні. Я маю загальний погляд на ситуацію в Україні.Ми впевнені, що Україна повинна взятися за регулювання бюджетної політики, а також продовжувати працювати над тим, щоб встановити стабільну, здорову фінансову систему. Це все далекосяжні завдання і плани. Це дуже важливо, бо це відкриє можливості для соціальних виплат. Також це збільшить ресурс для інвестицій в інфраструктуру країни.

Отже, ключовими моментами є регулювання бюджетної політики та реформи, які дадуть змогу застрахуватися від фінансової нестабільності й невизначеності. Це і буде шляхом до тієї мети – соціальних виплат та інвестицій в інфраструктуру.

А ті соціальні заходи, які хочуть запровадити зараз, не мають збільшувати фінансове навантаження на країну. І навіть, якщо вони все ж будуть, їх треба проводити лише разом із чіткими й постійними фінансовими заходами та змінами у сфері оподаткування.

– В українських ЗМІ з’явилася інформація, що уряд нібито звернувся до лобістів з Америки, щоб вони вплинули на рішення МВФ відновити кредитування України. Як би Ви прокоментували таку ситуацію?

– Я нічого про це не чув. Але вони (українська влада) можуть наймати всіх, кого їм завгодно.

– Чи можуть, на Вашу думку, лобістські групи таки вплинути певним чином на рішення МВФ?

– Я не маю цієї інформації та деталей, тому не можу відповісти на це запитання.

Довідка:
Виплати України Міжнародному валютному фонду в 2012 році повинні скласти 3,719 мільярда доларів (за поточним курсом).

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 мільярда доларів було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми, проте він так і не був наданий через відсутність консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та ухвалення держбюджету на 2010 рік.

Місія Фонду, яка працювала в березні 2011 року в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ ухвалювати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG