Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і Путін перед генеральною битвою (європейська преса)


Прага – Оглядачі прогнозують нові оглядини Президента Януковича з новим-старим президентом Росії Володимиром Путіним під час їхньої зустрічі в понеділок в Москві. Західні газети також звертають увагу на нову дискусію в Україні стовно законодавчої заборони абортів і зауважують, що церква й політики в Києві займають у цьому позиції, протилежні офіційним медичним установам України. Газети також коментують заяву ЄС щодо майбутньої оцінки парламентських виборів в Україні залежно від участі в них Юлії Тимошенко і звертають увагу на ігнорування владою Президента Януковича наростаючого занепокоєння на Заході з приводу здоров’я лідера БЮТ.

Московська «Независимая газета» зауважує, що в понеділок Президент Віктор Янукович «заново познайомиться з Путіним» під час участі у Москві в засіданні міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства. Експерти, яких цитує видання з Росії, вважають, що це буде своєрідна підготовка до генеральної битви між сторонами, яку й знаменуватиме ця зустріч. Аналітики також вважають, що у понеділок між двома лідерами не буде досягнуто якихось суттєвих домовленостей, «позиційні маневри можуть тривати, ймовірно, до українських парламентських виборів». Експерти також звертають увагу на замороження стосунків між Києвом і Заходом, що заводить українську владу у все більшу міжнародну ізоляцію. Разом з тим, ніхто з політиків, як у Москві, так і в Києві, не може чітко пояснити характер тих вигод, які Україну очікували б у разі вступу до проросійських міждержавних структур на кшталт Митного союзу чи планованого Володимиром Путіним Євразійського союзу, якого в Кремлі без України і не уявляють. Поки що практика Білорусі показує, що газова перспектива Мінська так і залишається туманною, а реальність нових торгових війн у рамках Митного союзу стає для режиму Лукашенка практикою повсякдення.

Польська Rzeczpospolita інформує, що депутат БЮТ Андрій Шкіль розробив новий законопроект щодо заборони абортів в Україні, окрім випадків загрози життю вагітної жінки. Шкіль спирається при цьому на позицію католицької та греко-католицької церков в Україні, котрі попереджають, що кількість абортів серед українок досягає двох мільйонів на рік і за 20 років незалежності внаслідок насильницького переривання вагітності держава втратила 30 мільйонів ненароджених дітей. Хоча медики, як головний акушер-гінеколог В’ячеслав Камінський, заперечують два мільйони абортів і стверджують, що їхня кількість сягає сьогодні 200 тисяч на рік. Камінський також проти заборон на аборти, бо не лише вважає це порушенням прав жінок, але й каже, що нові законодавчі заборони заженуть аборти у підпілля, чим буде завдано ще більше шкоди народжуваності та жінкам.

Із наближенням Євро-2012 у західній пресі висловлюють все більше занепокоєння політичною ситуацією в Україні, яка кардинально змінилася, як пише лондонська The Guardian, після ухвалення квітневого 2007 року рішення УЄФА. Газета має на увазі згортання демократії при владі Президента Януковича та ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко, що робить ситуацію з політичним майбутнім України невизначеною. Такий розвиток подій в Києві кидає тінь і на проведення Євро-2012, що його влада не проти використати у політичних цілях. Лондонська газета цитує при цьому уривок із листа Юлії Тимошенко з ув’язнення «до диктатора» Януковича, у якому лідер опозиції нагадала Президенту України після відкладення підписання угоди з ЄС: «Євро-2012 не є угодою про європейську інтеграцію, ви були обмануті. Це лише футбол». Але газета з Лондона вважає, що Юлія Тимошенко тут лише частково має рацію. Бо деякий час справа Євро-2012 була набагато більшою, ніж лише футбол, але все це, на жаль, припинилося.

Вже згадана польська Rzeczpospolita інформує про заяву єврокомісара ЄС з розширення Штефана Філе, котрий заявив, що майбутні жовтневі парламентські вибори в Україні в Брюсселі оцінюватимуть через призму участі у них лідера БЮТ Юлії Тимошенко. На думку речника Брюсселя, перебування лідерів опозиції у в’язницях під час парламентських виборів у державі ставить питання не лише про порушення політичних прав ув’язнених, а й про легітимність таких виборів. Тут же знову висловлюється занепокоєння української опозиції з приводу стану здоров’я Юлії Тимошенко, коли влада вперто ігнорує висновки німецьких лікарів про необхідність стаціонарного лікування лідера БЮТ і применшує загрози стану здоров’я Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG