Доступність посилання

ТОП новини

Я маю міліцейське відео «замовлення вбивства» – журналіст Шарій


Київ – Український журналіст Анатолій Шарій попросив притулку в Литві. Причиною свого виїзду з України журналіст називає переслідування з боку місцевих правоохоронних органів за його критичні матеріали. Про це він розповів у коментарі для Радіо Свобода. Але в МВС подібні закиди щодо незаконних дій міліції спростовують.

Український журналіст Анатолій Шарій, який пише на кримінальну тематику, минулого року опублікував низку критичних матеріалів про правоохоронні органи. Зокрема, в одному із них автор публікацій стверджував, що МВС покриває наркоторгівлю. Через це, каже він, його почали переслідувати.
Міністр сказав «вирішити питання з Шарієм». Я 4 дні ховався
Анатолій Шарій

«Ми з колегами з 1+1 видали матеріал «Київський УБНОН (Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків – ред.) плює в обличчя міністру». Через цю статтю в ГУВС зібрали термінову нараду. Міністр взяв це питання під особистий контроль. Моєму колезі сказали, що наступного такого матеріалу не треба публікувати. А я його взяв і опублікував. Наступного дня мене викликали на допит. Потім мені передали інформацію, що є постанова на мій арешт і що міністр сказав «вирішити питання з Шарієм». Я 4 дні ховався. Після того дав прес-конференцію з цього приводу, наступного дня (21 червня 2011 року) проти мене порушили кримінальну справу», – говорить Анатолій Шарій.

Втім, порушенням кримінальної справи Шарія не зупинило. Натомість він почав займатися справою Алоянів. «Це відома сім’я, яка скоює злочини, відрізає людям голови. Я маю міліцейське відео «замовлення найманого вбивства». А це кращі друзі київської міліції, особисто генерала Крикуна і заступника міністра Фаринника (нині начальник Головного слідчого управління МВС України – ред.). Я почав цю тему розслідувати – мені обстріляли машину. У той день, коли обстріляли, ми закрили з хлопцями казино, яке теж працювало «під міліцією». Вони в мене відібрали машину. Потім провели два нічних обшуки, заборонених законом», – наголошує Анатолій Шарій.

МВС: були б порушення – прокуратура обов’язково відреагувала б

Претензії Анатолія Шарія до українських правоохоронців безпідставні, адже якби в їхніх діях були порушення, прокуратура обов’язково відреагувала б, говорить речник Міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук.
Всі ці речі, про які говорить Анатолій Шарій, уже публікувались на сайті «Обозреватель». Жодних висновків прокуратури немає
Володимир Поліщук

«Всі ці речі, про які він говорить, Анатолій Шарій, уже публікувались на сайті «Обозреватель», тому за відповідними повідомленнями проводилися службові перевірки як по лінії київської міліції, так і по лінії головного слідчого управління МВС України. Я впевнений, що і прокуратура також долучалася до цих перевірок. Якщо зараз ніяких висновків прокуратури немає, що працівники міліції діяли стосовно нього з якимось порушенням, то, мені здається, тут і предмету розмови немає», – пояснив Володимир Поліщук.

У результаті проти Анатолія Шарія в Україні були порушені дві кримінальні справи, які він вважає сфабрикованими. Обиді наразі у суді. Вироку він не дочекався. Оскільки вважає, що його в будь-якому випадку посадили б незаконно на 5 років як мінімум. Анатолій Шарій говорить, що звертався за допомогою до багатьох депутатів, до Генеральної прокуратури, до омбудсмена – і не тільки до них, але ніхто йому не допоміг. Тому і змушений був їхати за кордон, незважаючи на те, що вдома залишилися дружина, піврічна дитина і хвора мама.

За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Нідерландів, де попросив притулку. Але оскільки в паспорті Шарія стояла литовська віза, то, згідно з Дублінською угодою, нідерландська влада відправила його до Литви.

Процедура надання притулку Шарію в Литві може зайняти 3 місяці

Із 8 березня справа Шарія про надання притулку в Литві перебуває на стадії розгляду.

«Наш закон не дозволяє без згоди цієї людини говорити про її можливості або ж чи надано їй притулок. Кожна людина, не важливо, яке в неї громадянство, має право просити притулку. Вона може це робити на кордоні у прикордонників або ж перебуваючи легально на території Литви – звернутися в поліцейський комісаріат. За дві доби вирішується, чи можна його пустити в процедуру надання притулку. Якщо його пускають у процедуру, то упродовж 3 місяців вирішується питання, чи можна людині надати притулок», – сказав Радіо Свобода директор Департаменту міграції Алмантас Ґавенас.

За його словами, загроза життю і здоров’ю є мотивом для надання притулку. Щороку його просять у Литві близько 400 осіб. І в 95% випадків прохачам відмовляють. Від 1995 року Литва надала повний статус біженця лише 150 особам.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG