Доступність посилання

ТОП новини

Напад на військову частину у Харкові – не випадковість


«Будь-якого вартового можна «зняти» за п’ять хвилин» – військові
«Будь-якого вартового можна «зняти» за п’ять хвилин» – військові
Харків – Напад на військову частину у Харкові доводить запит суспільства на зброю. Таку думку в коментарі Радіо Свобода висловив колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко. Подібні випадки, за його словами, траплялися і раніше, але не завжди про них говорили. Це підтверджують і колишні військові. Вони кажуть: щоб нейтралізувати вартового і заволодіти зброєю, достатньо просто несподівано на нього напасти.

Напад на вартових військової частини радіотехнічних війск у Харкові стався під час вранішньої перезмінки, повідомив заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко.

«Це сталося, коли розвідник розвів військовослужбовців на місця несення служби, а ті хто був до цього в наряді, повернулися у караульне приміщення. Розрядили зброю і чекали, коли їх знову відведуть на пост», – сказав Пришко.

Час для нападу злочинці обрали найзручніший – четверта ранку. Ніч минула спокійно, і військові зазвичай розслаблені, розповідає військовий пенсіонер Олександр Ковальов. Чоловік починав армійську кар’єру ще за радянських часів, а завершував службу вже в незалежній Україні.

Він каже: такі напади на військові частини були завжди. Основна мета зловмисників – зброя. Крім автоматів Калашникова та табельного пістолета Макарова, що мають при собі вартові, в самому вартовому приміщенні зберігаються ще патрони, гранати, а якщо частина велика – можливо, навіть і кулемет.

Він (вартовий) підпустив їх до себе, це його помилка
Олександр Ковальов

«На караули нападали завжди, тільки варіанти були різні. Він (вартовий) підпустив їх до себе, це його помилка. Для нього був фактор несподіваності. Тому що він, виходить, навіть попереджувальний постріл не зробив угору, нічого», – каже колишній військовий.

Будь-якого вартового можна «зняти» за п’ять хвилин – Ковальов

Відсутність спецпідготовки, як каже Ковальов, і стала фатальною для 20-річного солдата Володимира Березюка. Хлопець отримав сім ножових поранень і помер на місці. Ще двоє військових, які були поранені у боротьбі із нападникам, прооперовані, і їхньому життю нічого не загрожує.

«Будь-якого вартого можна «зняти» за п’ять хвилин, тим більше, один із них (нападників) служив у російському спецназі. Якогось рядового солдата, без підготовки, тим більше це не спецвійська, не піхота, а радіотехнічні війська», – розповідає Ковальов.

Дії військових їхні колеги називають не інакше ніж геройськими – одного зі злочинців, якими виявилися зведені брати, застрелили, іншого зв’язали. Однак військова прокуратура ще перевірятиме, чи дотримувались у військовій частині правил несення вартової служби.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко вбачає проблему не в самій армії, де допускають потрапляння на територію військових частин сторонніх осіб, а в суспільстві, де є запит на зброю.

У бандитському середовищі є запит на зброю, на боєприпаси, і це може створити проблеми і для будь-яких військових формувань
Анатолій Гриценко

«Очевидно, в бандитському середовищі є запит на зброю, на боєприпаси, і це може створити проблеми і для будь-яких військових формувань. Це, з одного боку, потребує лікування суспільства, а з іншого боку потребує посилення заходів безпеки на тих об’єктах, де справді є зброя», – зауважив Анатолій Гриценко.

Нині слідство перевіряє, чи пов’язана підприємницька діяльність нападників, якою вони займалися, саме із торгівлею зброєю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG