Доступність посилання

ТОП новини

ЄС запровадив нові санкції щодо режимів Білорусі, Сирії та Ірану


Білоруський активіст, заарештований під час флеш-мобу «Революція через соціальну мережу», 2011 рік
Білоруський активіст, заарештований під час флеш-мобу «Революція через соціальну мережу», 2011 рік
Брюссель – Міністри закордонних справ держав Європейського Союзу встановили нові санкції щодо режимів Білорусі, Сирії та Ірану. Двадцять дев’ять білоруських підприємств, власники котрих якось пов’язані з адміністрацією президента Лукашенка, потрапили до вже існуючого «чорного списку». До 230 білорусів, яким заборонений в’їзд на територію співдружності, додали ще 19. Візові обмеження й замороження активів накладені і на дружину й матір сирійського диктатора та ще 10 осіб, наближених до президента Башара Асада.

Нинішній другий великий тур покарань влади Білорусі та її оточення – це чергове посилення тиску Євросоюзу на офіційний Мінськ. Рішення, зокрема, пов’язане із нещодавньою дипломатичною війною, внаслідок якої низка європейських послів покинула Білорусь.

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ та безпеки Катрін Аштон каже, що дуже занепокоєна ситуацією в цій країні, однак припускає, що відновити діалог все ж можливо після виконання Олександром Лукашенком низки умов. Перша з них – звільнення політичних в’язнів.

Німецький міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле зауважує, що нинішні покарання – це логічне продовження політики Європейського Союзу щодо президента Лукашенка, якого нерідко називають «останнім європейським диктатором».
Лукашенко – останній диктатор Європи. Необхідно продовжувати нашу політику санкцій
Ґідо Вестервелле

«Лукашенко – останній диктатор Європи, – каже німецький дипломат. – Ми не можемо просто спостерігати за тим, як у Європі затримують людей, страждають цілі родини. Саме через це й необхідно продовжувати нашу політику санкцій».

«Троянда пустелі» стала персоною нон-ґрата

Однак, найбільше враження на європейську співдружність справило впровадження каральних заходів проти дружини президента Сирії Асми аль-Асад. Вся її власність на території Євросоюзу та рахунки у місцевих банках будуть заморожені. Так само, від завтрашнього дня її в’їзд на європейську територію буде заборонений. Юридично, це рішення доволі делікатне, адже ця 36-річна жінка має громадянство Великої Британії.

Та, кого ще не так давно називали «троянда пустелі» й охоче фотографували для обкладинок популярних європейських жіночих журналів, обрала табір свого чоловіка – жорстокого сирійського диктатора – і навіть підтримує його репресивну політику.

Про це стало відомо після того, як нещодавно впливовий британський часопис опублікував її електронні листи до Башара аль-Асада. Персоною нон-ґрата оголосили і його матір Анісу Махлуф.

Санкції триватимуть – Аштон

Голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон зазначила, що санкції мають на меті посилити тиск на офіційний Дамаск, щоб режим припинив насилля.

«Сьогодні ми були свідками подальшого розширення санкцій із долученням до списку двох підприємств та 12 нових імен, яким заборонять в’їзд і заморозять активи, – повідомила вона. – Сюди входять 4 члени родини (президента Асада) та чимало його міністрів, силовиків і впливових осіб. Загалом, ми тепер наклали санкції на 124 особи та 41 підприємство Сирії. Покарання триватимуть далі, доки триватимуть репресії».

За даними експертів ООН, упродовж року від репресій у цій країні загинуло понад 8 тисяч мирних громадян.

З огляду на продовження розвитку іранської ядерної програми, Європейський Союз раніше наклав ембарго на імпорт нафти з Ірану. Сьогодні до цього ще додали заборону на експорт до цієї країни будь-якого обладнання, що використовується для ведення електронного спостереження. До «чорного списку», який уже налічує 61 представника Ірану, сьогодні було додано 17 імен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG