Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко дозрів до посади міністра в уряді Азарова


Київ – Президент Віктор Янукович призначив Петра Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі. Експерти розцінюють це призначення як спробу влади виправити складну економічну ситуацію в країні. Сам Петро Порошенко зазначає, що йому це рішення далося нелегко і він вагався між особистими політичними амбіціями та ситуацією в економіці. Також новий міністр представив план економічного розвитку.

Ще наприкінці лютого Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що новий міністр економіки має бути призначений до 5 березня. Проте інтрига тривала до 23 березня.

Сам Петро Порошенко на своїй сторінці у мережі Facebook зазначив, що його застерігали від того, щоб стати частиною чинної влади. Проте він звернув увагу на вкрай загрозливу ситуацію в економіці і на бажання її виправити, реалізувавши зрозумілу антикризову політику.

План реформ, який Порошенко запропонував Президентові, складається з 12 пунктів. Прозорість економічної політики має бути забезпечена завдяки створенню прозорої системи державних закупівель. Свободу економічної діяльності має забезпечити «захист бізнесу від силового тиску». У цьому зв’язку Порошенко пропонує запровадити фінансову відповідальність за нанесення економічної шкоди. Ще один пріоритет – ефективне використання ресурсів.

Від Тимошенко до Азарова

Відомий політик та власник великого бізнесу Петро Порошенко був одним із найближчих соратників Віктора Ющенка, був секретарем Ради національної безпеки та оборони. На цій посаді конфліктував із прем’єром Юлією Тимошенко. Проте згодом став міністром закордонних справ у її другому уряді. До останнього часу очолював наглядову раду Нацбанку.

Серед медіа-активів новопризначеного урядовця – «5 канал», керівництво якого вже заявило, що перехід Петра Порошенка на роботу в уряд не позначиться на роботі телеканалу.

Представники опозиції зазначають, що Петро Порошенко зробив вибір на користь влади та Віктора Януковича. На думку заступника голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергія Саса, «можливо, в Порошенка є бажання допомогти президенту Януковичу виконати ті обіцянки, які він давав під час передвиборної кампанії».

Натомість представники парламентської більшості вітають це призначення. При цьому голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заради професіоналізму нового урядовця готовий закрити очі навіть на його «помаранчеве минуле».

«Президент у цьому питанні чинить дуже правильно. Зокрема, в Адміністрації Президента працює багато фахівців, які раніше працювали в різних політичних силах», – зазначає очільник фракції Партії регіонів.

Чужий серед «своїх»

Колишній голова Держкомпідприємництва а нині громадський діяч Олександра Кужель вважає, що запрошуючи Петра Порошенка до уряду, чинна влада робить вимушений крок.
Коли запрошують до уряду таких людей як Порошенко, то я розумію, що їм стає страшно
Олександра Кужель

«Коли запрошують до уряду таких людей як Порошенко, то я розумію, що їм стає страшно і вони розуміють: треба приходити до тями і брати інтелект, який більше переживає не за себе, а за Україну», – зазначила вона в інтерв’ю Радіо Свобода.

Між тим, оглядачі зазначають, що виконати ті амбітні завдання, які сформулював Петро Порошенко, йому буде надзвичайно складно.
Потрібна команда лібералів, яку б підтримував голова держави. На мій погляд, це фантазії. У цій команді він точно не свій
Олександр Пасхавер

«Якщо буде виконано десь 5 відсотків, то це вже буде добре. Але системно це буде важко зробити. Потрібна команда лібералів, яку б підтримував голова держави. На мій погляд, це фантазії. У цій команді він точно не свій. У нього навіть досвід підприємницької діяльності інший. Йому буде важко спрацюватися, хоча він вміє працювати із людьми», – каже економіст Олександр Пасхавер.

На думку експерта, одним із завдань Петра Порошенка у владній команді має стати покращення іміджу чинної влади на Заході.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG