Доступність посилання

ТОП новини

В Україну приїхали сирна інспекція з Росії


Київ – В Україну прибула група співробітників Росспоживнагляду для перевірки підприємств, що мають намір постачати сир на російський ринок. У Росії українських виробників сиру звинуватили у додаванні пальмової олії до своєї продукції. Цього не підтвердили в американських лабораторіях, але російський головний санітарний лікар заявив, що не вірить у результати досліджень. Він зазначив, що може особисто долучитися до перевірок українських підприємств і звертатиме увагу не лише на використання пальмової олії.

Представники Росспоживнагляду перевірятимуть підприємства товариств «Гадячсир», «Прометей», «Пирятинський сирзавод», «Мілкленд» та інших, що постачали свою продукцію до Росії і планують надалі продовжувати таку діяльність, повідомили у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України. Інспекція переконається в тому, що немає причин обмежувати постачання українського сиру до будь-якої країни світу, запевнив власник компанії «Мілкленд» Анатолій Юркевич.
Ми вже показували наші підприємства російським журналістам, запрошували й українських
Анатолій Юркевич

«Щодо подальшої роботи з Росією, то ми готові до перевірок. Ми вже показували наші підприємства російським журналістам. Запрошували в гості й українських журналістів. Раніше нас відвідували з інспекцією представники Россільгоспнагляду. Тому ми готові показати і Росспоживнагляду те, як ми дотримуємось усіх стандартів та законів Російської Федерації», – сказав Юркевич.

Україна вживатиме кроки у відповідь, коли вичерпається діалог – Грищенко

Українські сировари, як і раніше, стверджують, що у складі їхньої продукції немає пальмової олії. Крім того, вони припускають, що їх навмисне витісняють із ринків Митного союзу. Україна здатна на адекватну відповідь, заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.
Щодо застосування перевірок, фітосанітарного контролю – коли цим зловживають, країна, проти якої задіяні такі заходи, може розглядати різні кроки у відповідь
Костянтин Грищенко

«Щодо застосування перевірок, фітосанітарного контролю – коли цим зловживають, звичайно, країна, проти якої задіяні такі заходи, може розглядати різні кроки у відповідь. На даному етапі ми не вичерпали можливості для того, щоб переконати наших партнерів, що немає підстав обмежувати експорт з нашої країни. Звичайно, можуть і будуть відповідним чином розглядатися різні варіанти, якщо ми не вирішимо цього через партнерську дискусію», – наголосив Грищенко.

Якою може бути відповідь України на «сирну агресію» з боку Росії, Костянтин Грищенко не уточнив, але пообіцяв українським сироварам державну підтримку в освоєнні ринків Європи та Азії.

Санлікар Росії вирішить що поправити в українських сироварнях

Раніше головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко звинувачував українську сторону у навмисному затягуванні початку перевірки. Він заявив, що Мінагропром України надав якісь розмірковування та посилання на невідомі експертизи, замість узгодження технічних умов, тривалості й маршруту перевірки. Геннадій Оніщенко також повідомив, що саме цікавить російських фахівців.

«Виробництво від початку до кінця. Сировинна база буде перевірена. Наявність професійних фахівців. Тоді буде ухвалений вердикт. Ось тут поправте, тоді ми дозволимо. Або у вас все правильно, тоді – з Богом!» – зауважив Оніщенко.

У лютому нинішнього року Росія заборонила ввезення сирів виробництва 7 із 15 українських підприємств, що експортують продукцію в цю країну, через, начебто, наявність у них пальмової олії. Внаслідок цього Україна щомісяця зазнає збитків, за різними оцінками, від 15 до 25 мільйонів доларів.

Цього місяця якість українських сирів перевірили у американських лабораторіях і ніякої пальмової олії не знайшли.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG