Доступність посилання

ТОП новини

«Київська пектораль-2011» визначила лауреатів


Київ – У понеділок у Києві в переддень Міжнародного дня театру визначили лауреатів театральної премії «Київська пектораль». Цього року в нагороди – ювілей, її вручали вдвадцяте. І безперечним фаворитом 2011 року став Київський академічний театр на Подолі.

«Київську пектораль» заснували 20 років тому, вона є найстаршою театральною премією на території СНД. За два десятиліття серед номінантів та лауреатів фігурувало близько 150 вистав 26 театральних колективів, володарями «Пекторалі» за найкращі роботи на сцені ставали Богдан Ступка, Анатолій Хостікоєв, Ада Роговцева, Наталя Сумська, Тамара Плашенко та багато інших.

Водночас, недостатньо помітною залишається робота тих, хто оцінює постановки та акторську гру, тобто експертів, говорить співголова оргкомітету премії, народний артист України Олексій Богданович.

«Ці експерти – це 20 найкращих театральних критиків столиці, які протягом року дивляться величезну кількість вистав, – каже він. – За минулий рік було поставлено понад 70 вистав, і експерти віддивилися всі!»

Театр на Подолі: 6 «Пекторалей» із 14

Найбільше нагород цього разу отримав Київський академічний театр на Подолі – 6 «Пекторалей», зокрема і за найкращу режисерську роботу, і за найкращу драматичну виставу, присудили саме йому.

А Голова київської міської адміністрації Олександр Попов, який був присутній на церемонії, вкотре пообіцяв добудувати приміщення театру.

Художній керівник театру на Подолі Віталій Малахов, який отримав 2 «Пекторалі», каже: якщо театр матиме нове приміщення, то наступного року забере собі всі нагороди.

«У нас непросте приміщення, ми дуже сподіваємося, що цього року увійдемо в нове приміщення, будемо ставити нові спектаклі і на наступній «Пекторалі» нікому вже іншому місця не залишимо. Але я насправді повністю впевнений, що театр – це не цегла, головне – це трупа, колектив театру. І театр на Подолі буде існувати, де б він не грав, бо в ньому є прекрасний колектив!» – зауважив Малахов.
Станіслав Жирков
Станіслав Жирков

На які кошти існує театр «Відкритий погляд»?

Пектораль «За найкращий режисерський дебют» отримав Станіслав Жирков, за постановку п’єси «Наташина мрія». Театр «Відкритий погляд», де працює режисер, займається лише сучасною драматургією, розповідає Жирков.

«Ми дуже раді, це для нас величезна подія, бо ми єдиний театр не державний і не муніципальний, номінований сьогодні, – каже він. – Коли нас питають, на які кошти ми існуємо, то я не можу відповісти, і художній керівник театру теж не може. Ну на які кошти? Ні на які! Ось ми продаємо квитки, частина йде на оренду приміщення, а інша йде на нові вистави, актори працюють «за свої». За грошову премію, яка додається до «Пекторалі», хочемо проектор купити».

На найкраще виконання чоловічої ролі другого плану номінувалися 3 актори Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра за ролі в одній п’єсі «Найвище благо на світі» – лауреатом номінації став Андрій Самінін.

А режисер Нового драматичного театру на Печерську Олександр Крижанівський отримав «Пектораль» за кращу камерну виставу.
Вікторія Булітко
Вікторія Булітко

Найкраще виконання жіночої ролі другого плану журі присудило Людмилі Смородіній за роль у виставі «Гімн демократичної молоді» в Театрі імені Франка. «Пектораль» за краще виконання чоловічої ролі в п’єсі «На дні» отримав Василь Кухарський (театр на Подолі), найкраще виконання жіночої ролі присудили Вікторії Булітко з цього ж театру. Також вона отримала «Пектораль» як співавтор накращої музичної концепції вистави.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG