Доступність посилання

ТОП новини

Львівські актори вимагатимуть перестати «футболити культуру»


Львів – «Досить футболити культуру» – акцією під такою назвою актори театру імені Леся Курбаса відзначать у Львові Міжнародний День театру. Львівські актори хочуть привернути увагу як до проблем театрів, так і загалом до занепаду української культури.

«Дайте нам можливість займатися мистецтвом і гідно жити» – із такими словами прийдуть «курбасівці» під стіни мерії та Львівської облдержадміністрації.

Торік у серпні вони вже протестували через мізерні заробітки і вимагали від уряду підвищити їм зарплату на 100%, як це дозволяє статус академічного театру і міську владу просили збільшити фінансування. Але й досі театралів не почули. Вони знову вимагатимуть належного фінансування, соціальних гарантій, технічного забезпечення. А ще будівля театру останні 85 років не бачила серйозного ремонту і перебуває у кепському стані.

Зарплата «курбасівців» становить у середньому 1800 гривень. Для порівняння – в національному театрі – у 4-6 разів більша. Актори академічних театрів у Донецьку, Луганську, Херсоні, Луцьку отримують надбавки до зарплати від уряду, а Львів – жодної копійки, розповів директор театру імені Курбаса Олексій Кравчук.

Культура у загоні

Зараз виділяють гроші на культуру залежно від кількості населення, а не театрів
Олексій Кравчук
«Вся культура опинилась у загоні. Бюджетний кодекс із культури діє ще від радянських часів. Треба говорити про зміну цього закону. Бо зараз виділяють гроші на культуру залежно від кількості населення, а не театрів. Друге, з театрів потрібно зняти ПДВ і вирішити питання житла для молодих акторів» – пропонує Олексій Кравчук.

З 3,8 мільйона гривень міська влада Львова передбачила на Академічний театр імені Леся Курбаса менше половини суми. Міські чиновники пояснюють таку ситуацію тим, що міський бюджет не виконується, що місто утримує два муніципальних театри.

Спеціаліст управління культури Львівської ОДА Василь Гладкий пояснив у коментарі Радіо Свобода, що обласна влада намагається підтримувати всі театри, яких на Львівщині налічується дев’ять. А у Міжнародний день театру «курбасівці» отримають сертифікат на значну грошову суму від Федерації роботодавців України.

Театралам потрібно ставити більше вистав і залучати більше глядачів
Василь Гладкий
«Нам подобаються вистави театру Курбаса. Одна з вистав отримала обласну премію, а це 20 тисяч гривень. В якійсь мірі й театралам потрібно ставити більше вистав і залучати більше глядачів», – зауважує Василь Гладкий.

На всі вистави театру Курбаса – аншлаг. Однак зала розрахована лише на 80 глядачів. «Курбасівці» кілька років поспіль апелювали до міської влади з проханням поруч із будівлею театру збудувати велику сучасну театральну залу. Втім цю земельну ділянку мерія віддала приватній особі під будівництво готелю.

Цьогоріч театру імені Леся Курбаса виповнюється 25 років. За цей час йому вдалося створити театральну школу, стати володарями високих відзнак на міжнародних театральних фестивалях, здобути Національну премією імені Тараса Шевченка. «Шукаючи правду, треба йти в театр», каже Олексій Кравчук, але чи вигідна ця правда і розвиток культури …
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG