Доступність посилання

ТОП новини

Українські громадські організації домовились про спільну роботу на виборах


Київ – Уникнути фальсифікацій на виборах восени та отримати більше інформації про кандидатів виборцю допоможуть громадські організації. Про це заявили активісти, підбиваючи підсумки IV форуму Громадянської асамблеї України, що днями відбувся у Києві. Вони оголосили про створення неформального координаційного центру, який восени стежитиме за перебігом парламентських виборів.

Майбутні парламентські вибори відбудуться під пильним спостереженням, стверджують громадські активісти. Вони оголосили про створення неформального координаційного центру, який об’єднає ініціативи різних організацій. До центру вже увійшли рух «Чесно», Громадянська мережа «Опора», Комітет виборців України та організації Громадянської асамблеї, зауважує Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі «Опора». За перебігом передвиборної кампанії тільки від їхньої організації буде стежити понад 200 громадських спостерігачів у різних регіонах, а в день виборів їхня кількість збільшиться до трьох з половиною тисяч, каже вона.

Окрім того, моніторингом займатиметься і Комітет виборців. Інші організації також розпочали свої кампанії.

«Рух «Чесно», зокрема, розпочав роботу в форматі висунення шести вимог до кандидатів, які будуть брати участь у виборах, – зазначає Ольга Айвазовська. – Крім того, найближчим часом вони оприлюднять інформацію про чинних депутатів, частина з яких, безперечно, братиме участь у виборах: про їхню явку на роботу, про їхнє самостійне голосування, відповідність їхніх декларацій реальному рівню життя та інші речі».

Про «порядок» чи про «свободу»?

На заваді згортанню демократії в Україні сьогодні стоїть не так політична опозиція, як активна громадськість, вважає керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. Тому, на його думку, бажаним є ухвалення до початку літа двох «профільних» законів: про благодійність та про мирні зібрання. Щодо останнього у парламентському комітеті з прав людини працює робоча група, куди входять представники від депутатів, уряду та громадських правозахисних організацій.

«Позиція комітету не стала набагато ліберальнішою, аніж раніше. Вони продовжують відстоювати такі драконівські методи – все заборонити, і цей закон має бути «Про порядок…», а не «Про свободу...» Але робоча група працює, є майданчик для дискусій», – зауважує Максим Лациба.

За його словами, комісія працюватиме ще місяць, готуючи за цей час законопроект до другого читання. Багато пунктів досі не визначено, зокрема тих, що стосуються підстав для спонтанних зібрань.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG