Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані висунули звинувачення через Жанаозен


На суді в Казахстані сьогодні висунули офіційні звинувачення 37 особам, яких судять у зв’язку з заворушеннями в грудні минулого року в місті Жанаозені на заході країни, в яких і в придушенні яких загинули загалом 15 людей.

Вісьмох із підсудних звинувачують в організації масових заворушень, інших 19 у насильстві щодо працівників правоохоронних органів і ще 10 у дрібніших порушеннях громадського порядку.

Суддя заборонив робити відео- й аудіозаписи чи фото в залі суду, мотивуючи це проханням підсудних.

Процес почався вчора в місті Актау на заході Казахстану, але його відразу ж відклали, коли судове засідання в переповненій залі молодіжного центру, яке використовують для суду, перетворилося на хаос.

Унаслідок заворушень у Жанаозені і селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року і їхнього придушення загинули 15 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю у несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися в травні.
XS
SM
MD
LG