Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі від стратегічного партнера України хочуть більшого


Керівник МЗС Польщі звертає увагу української влади на її ставлення до опозиції та виборчі і судові процеси
Керівник МЗС Польщі звертає увагу української влади на її ставлення до опозиції та виборчі і судові процеси
Варшава – Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський серед найважливіших стратегічних партнерів Польщі назвав Україну. У четвер у Сеймі голова польського зовнішньополітичного відомства представив пріоритети закордонної політики країни на найближчі роки. Обговорення доповіді Сікорського тривало 8 годин. Темою, що повторювалася у виступах багатьох польських політиків були стосунки Польщі з Україною.

У присутності президента і прем’єр-міністра Польщі, а також міжнародного дипломатичного корпусу, Радослав Сікорський розповів депутатам парламенту про головні вектори польської закордонної політики в поточному році. Міністр також говорив про польську зовнішньополітичну стратегію до 2016 року.

Сікорський наголосив на тому, що він перший польський міністр закордонних справ, який залишається на своїй посаді другий термін, тож польська зовнішня політика в найближчі роки не зазнає змін.

На Сході погано, та бувало гірше міністр

За словами Радослава Сікорського, членство в ЄС дало Польщі потужні знаряддя впливу на ситуацію у Східній Європі. Тепер, зазначив міністр, поляки можуть формувати думку західноєвропейських держав про те, що відбувається на схід від польських кордонів. Відчутний результат цього польського впливу, на думку міністра, це програма «Східне партнерство» та новостворений «Європейський фонд для демократії».

Оцінюючи ситуацію «на Сході», тобто в пострадянських державах, Сікорський сказав, що там гірше, ніж полякам хотілося б, але краще, ніж це бувало. Окремо міністр зупинився на Україні.
Ми звертаємося до української влади із закликом створити такі політичні умови, серед яких є стандарти ставлення до опозиції, а також якість виборчих і судових процесів
Радослав Сікорський

«Україна залишається нашим найважливішим стратегічним партнером, який не є членом НАТО. Ми будемо її постійно підтримувати, якщо вона обере європейський напрямок. Ми звертаємося до української влади із закликом створити такі політичні умови, серед яких є стандарти ставлення до опозиції, а також якість виборчих і судових процесів, які уможливлять підписання і впровадження в життя угоди про асоціацію з ЄС», – сказав керівник польського МЗС.

Дружити з сильними та вимагати свого

Головним партнером Польщі в Євросоюзі Сікорський вважає Німеччину. Всупереч інтересам Німеччини, каже він, у ЄС важко ухвалити якісь важливі рішення. Проте, наголосив він, Берлін також потребує союзника, тож Варшава готова ним бути. Польща діятиме разом із Берліном в ім’я сильного ЄС, каже Сікорський, та вона очікує, що її включать у процес ухвалення рішень.

У своїй промові Сікорський не оминув питання відносин із Росією. Міністр висловив сподівання, що новообраний президент Російської Федерації надасть модернізаційного імпульсу Росії, так як він це декларує. Символом діалогу поляків та росіян Сікорський вважає запланований візит до Польщі Патріарха РПЦ Кирила. Такий візит відбуватиметься вперше. Водночас Сікорський висловив стурбованість з приводу намірів Росії розмістити нові наступальні види зброї в прилеглій до Польщі Калінінградській області Російської Федерації. Під оплески парламенту Сікорський говорив про те, що Варшава наполягає на тому, щоб Росія віддала Польщі рештки президентського літака ТУ-154, розбитого під час смоленської катастрофи.

Найважливішим позаєвропейський партнером Польщі Сікорський назвав США. «Хлібом і сіллю ми привітаємо на нашій землі постійний контингент американської армії», – зауважив міністр. Варшава, наголосив він, готова до реалізації спільного польсько-американського плану протиракетної оборони. Серед іншого, Сікорський нагадав про досі не вирішене питання скасування віз до США для польських громадян.

Допомагати Україні це справжній виклик

Під час обговорення програмного виступу Сікорського у промовах польських політиків неодноразово йшлося про ситуацію в Україні. Марцін Свєнціцький, політик із правлячої урядової коаліції говорив про те, що українське громадянське суспільство розраховує на допомогу поляків у процесі євроінтеграції України.

За результатами соціологічних досліджень, сказав Свєнціцький, українці називають Польщу на першому місці серед тих держав, які підтримують їхні європейські прагнення. Утім, визнав політик, ситуація в Україні ставить перед Польщею складні виклики. Дуже багато залежатиме, наголосив він, від результатів осінніх парламентстьких виборів, від того, чи відбудуться вони в демократичний спосіб.
Європейські країни відкриють Україні дорогу до ратифікації угоди про асоціацію з ЄС або ж залишать угоду лише парафованою і тоді Україна котитиметься у бік Митного союзу
Марцін Свєнціцький

«Залежно від результатів цих виборів інші європейські країни або відкриють Україні дорогу до ратифікації угоди про асоціацію з ЄС, тобто дозволять ввести її в дію, або ж залишать цю угоду лише парафованою і тоді Україна котитиметься у бік Митного союзу, який не має жодних шансів модернізувати Україну, впровадити там європейські цінності й наблизити її до ЄС», – зазначив Марцін Свєнціцький.

За його словами, якщо Україна опиниться в Митному союзі, то це не відповідатиме польським інтересам. Політик висловив переконання, що демократична й сильна Україна була б прикладом для проєвропейських сил у Росії. Натомість, якщо Київ потрапить в орбіту Митного союзу, наголосив Свєнціцький, на пострадянських просторах відновлюватиметься осучаснена російська імперія.
Україна повинна залишитися найважливішим стратегічним партнером. Та, на жаль, видно, що з боку партнера нема відповідної співпраці
Марек Жонса

Думку Свєнціцького підхопив інший депутат із польської партії влади – Марек Жонса. «Україна повинна залишитися найважливішим стратегічним партнером Польщі, – зауважив він, – ми хочемо допомагати, допомагаємо їй. Та, на жаль, дуже виразно видно, що з боку партнера нема відповідної співпраці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG