Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко випустять у Німеччину або… в лікарню Харкова


Лікування Тимошенко за кордоном є гарним виходом із ситуації для Президента Януковича – політтехнолог
Лікування Тимошенко за кордоном є гарним виходом із ситуації для Президента Януковича – політтехнолог
Київ – Колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, ув’язнену в Качанівській колонії Харкова, лікуватимуть за межами в’язниці – так вирішили у Генпрокуратурі. Закордонні медіа повідомляють, що Україна та Німеччина ведуть переговори про лікування Тимошенко в німецькій клініці, однак в Адміністрації Президента й прокуратурі цього не підтверджують. Тим часом захист Тимошенко погодиться лікувати її лише в закладі, який порадять закордонні медики.

Уряд Німеччини веде переговори з українською владою щодо можливого лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко в Берліні. Тоді як українська прокуратура вишукує юридичну можливість для цього, повідомили днями закордонні медіа з посиланням на джерела у відомстві генерального канцлера Німеччини Анґели Меркель та в німецькій клініці «Charite», лікарі якої обстежували Юлію Тимошенко за ґратами.

Речник клініки наголосила, що перемовини ведуться безпосередньо між відомством генерального канцлера Німеччини та Адміністрацією Президента України, і що йдеться про створення юридичного механізму лікування в’язнів за кордоном.

Водночас на сайтах німецького уряду та генерального канцлера про це немає жодних повідомлень. Зі свого боку, адміністрація українського глави держави поширила повідомлення про те, що рішення про лікування Тимошенко можуть ухвалювати лише Державна пенітенціарна служба, Генпрокуратура і Міністерство охорони здоров’я.

Прокуратура доручає випустити Тимошенко на лікування в межах України

Зі свого боку, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка у понеділок доручив забезпечити лікування Юлії Тимошенко за межами колонії, заявив у коментарі для Радіо Свобода речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«Генеральний прокурор доручив Державній пенітенціарній службі та Міністерству охорони здоров’я вжити заходів у межах закону для забезпечення обстеження та лікування Тимошенко у спеціалізованій медичній установі за межами Качанівської виправної колонії. Але – лише в межах України», – сказав Бойченко.

На уточнююче запитання, чи дійсно Генпрокуратура вивчає можливість лікувати Тимошенко за кордоном, Юрій Бойченко не відповів, наголосивши: «Про наміри ми не говоримо, ми говоримо про ухвалені рішення. Будуть інші рішення, ми повідомимо».

Закон дозволяє лікуватися за кордоном, якщо згодне МОЗ – Бахтеєва

У Верховній Раді наразі немає законодавчих ініціатив щодо лікування в’язнів за кордоном, бо вже зараз Юлія Тимошенко та інші ув’язнені мають таку можливість, повідомила Радіо Свобода голова парламентського комітету з охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

«Якщо хворому поставлено діагноз, який неможливо якісно лікувати в межах України, тоді після висновку МОЗ може розглядатися можливість лікування за кордоном, державним коштом. Щоправда, щодо ув’язнених ще не було жодного такого випадку. Ми маємо державну програму лікування українців за кордоном, за виконання якої відповідає МОЗ», – зауважила Тетяна Бахтеєва.

Пізніше, цього ж дня, Міністерство охорони здоров’я офіційно повідомило, що Тимошенко планують лікувати в стаціонарі Залізничної районної лікарні Харкова.

У понеділок комісія МОЗ відвідала у Качанівській колонії Юлію Тимошенко, і та погодилася лікуватися у стаціонарі, розповіла керівник комісії, перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Мойсеєнко.

«Юлії Тимошенко було запропоноване стаціонарне лікування в спеціалізованому закладі – Залізничній районній лікарні Харкова. Сподіваюся, після консультацій, які Тимошенко хоче отримати, рішення буде прийняте, і ми зможемо організувати все необхідне, відповідно до вимог медиків, зокрема – і фахівців з Німеччини», – зазначила Мойсеєнко.

Відеопрезентація клініки, де, можливо, лікуватиметься Тимошенко

Лікування Тимошенко в ЄС: першоквітневий жарт чи… порятунок для Януковича?

Зі свого боку, адвокат Юлії Тимошенко, депутат-б’ютівець Сергій Власенко заявив, що його підзахисну можна лікувати лише в тій лікарні, яку порадили німецькі медики, що оглядали Тимошенко. І додав, що захист категорично не погодиться на вивезення екс-прем’єра до будь-якої лікарні. Водночас Власенко назвав інформацію про переговори Януковича щодо лікування екс-прем’єра за кордоном «першоквітневим жартом».

«В мене склалося враження, що українська влада не має бажання вести будь з ким будь-яких перемовин щодо долі Юлії Володимирівни. Рішення Європейського суду
(з прав людини) про лікування Тимошенко в спеціалізованому медичному закладі не виконується вже 16 днів», – зазначив адвокат.

Лікування Тимошенко за кордоном є гарним виходом із ситуації не лише для Європи, а й особисто для Президента Віктора Януковича, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Тимошенко свідомо пішла на судовий процес, якщо вона не попросила притулку в Європі до цього – не попросить і зараз. Залишившись за кордоном, вона не зможе претендувати на лідера всієї опозиції, як раніше. А для української влади це виглядатиме дуже гуманно. Вона відпускає її за кордон, а чи вертатися – вирішує сама Юлія Володимирівна. Якщо вона стане біженкою – це іще більш вигідно владі», – вважає експерт.

Подібної думки дотримуються і в керівництві ЄС. За повідомленнями європейських медіа, один із високопосадовців у Брюсселі анонімно заявив, що дозвіл лікувати українського екс-прем’єра за кордоном позитивно вплине на міжнародний імідж, влади. І навпаки, вважає джерело, Брюссель не влаштує лікування в Україні, бо не буде гарантії, що її лікуватимуть нормально.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Володимир Носков

    Володимир Носков співпрацює з Радіо Свобода з 2009 року. Є власним кореспондентом Радіо Свобода по Харкову і області

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG