Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни створили зарядку для мобільного, якій не треба електромережа


Харків – Харківські фізики створили зарядку для мобільного телефону, яку не треба підключати до електромережі. Вона розрахована на туристів, яким достатньо лише розвести вогнище і поставити на спеціальну пластину кухоль із водою. Винахід запропонували запустити у серійне виробництво, але виробників прилад не зацікавив. Кажуть, дешевше, якщо це зроблять у Китаї.

Зарядний пристрій вигадали фізики Харківського національного університету ім. Каразіна. Викладач фізико-енергетичного факультету Руслан Сухов працював над приладом разом із своїм дипломником. Каже, спочатку просто хотів поставити хлопцю цікаве завдання. Але вже за тиждень вийшла унікальна зарядка. Пристрій створений на принципі роботи пластини Пельтьє, розповідає Руслан Сухов, коли електричний струм виникає від різниці температур на кінцях електродів.

«Під елементом Пельтьє горить свічка, на елементі Пельтьє з іншого боку стоїть який-небудь кухоль із водою. Тобто з одного боку в нас гаряче, з іншого – відносно холодно. Наступний блок – електронний, який перетворює напругу до потрібного нам рівня. А потім від цього блоку йде провідок, який власне кажучи і встромляється в телефон»,– розповідає автор винаходу.

Такий пристрій важить не більше 100 – 150 грамів і розрахований перш за все на туристів. Щоб підзарядити мобілку десь у лісі чи у горах достатньо лише розвести вогнище. Однак виробників таке ноу-хау, як каже Руслан, не зацікавило. Одне з харківських виробничих підприємств, до якого звернулися фізики, відмову запускати зарядку в серійне виробництво пояснило нерентабельністю і «зайвим елементом» у вигляді кухля.

Хочуть (виробники – ред.), щоб не було... кухля з водою
Руслан Сухов
«Хочуть(виробники – ред.), щоб не було ніякого елемента охолодження — кухля з водою. Щоб просто кинули у вогнище і вироблялася електрика. Але ж так не буває. Це просто теоретично неможливо», – пояснює Руслан Сухов.

Коштувала б зарядка максимум 150 гривень

Така зарядка, у разі надходження її до масового виробництва, могла б коштувати не більше 150 гривень. А якщо запантетувати її за кордоном, чи, наприклад продати китайцям, ще дешевше, каже декан фізико-енергетичного факультету Костянтин Нємченко. Але науковці лишаються патріотами.

Віддати китайцям означає сказати до побачення цій речі
Костянтин Нємченко
«Віддати китайцям означає сказати до побачення цій речі. Основна мета виготовлення цього пристрою була довести спочатку самим собі, потім іншим, що ми в цій країні можемо щось робити», – сказав Костянтин Нємченко.

На цьому винаході науковці обіцяють не зупинятися. Кажуть, мають ще достатньо ідей і розробок, які передусім стосуються впровадження технологій енергозбереження. А поки вигаданий ними пристрій включили до циклу лабораторних робіт, на прикладі якого показуватимуть студентам, що таке альтернативна енергетика і як можна застосовувати отримані теоретичні знання на практиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG