Доступність посилання

ТОП новини

Українцям не хочуть показувати «матч смерті»


Київ – В Україні можуть заборонити показ російського фільму «Матч» про так званий київський футбольний «матч смерті» між українцями і німцями 1942 року. Як пояснюють урядовці, головна проблема – визначення аудиторії стрічки. Рішення має ухвалити спеціальна експертна комісія Держкіно. Деякі оглядачі закидають режисеру стрічки Андрію Малюкову поширення антиукраїнських настроїв, а історики запевняють, що сюжет його фільму – радянський міф, який намагаються нав’язати сучасному поколінню.

«Тут навряд чи є якась одна правда. Але вона нас і не надто цікавить, бо ми знімаємо не документальне кіно. І це буде не науково-популярний фільм, і не реставрація», – так у липні минулого року режисер Андрій Малюков в ефірі одного з українських телеканалів проанонсував свій фільм «Матч», показ якого нині в Україні під питанням.

Стрічки цього російського режисера тут забороняють не вперше. У 2010-му фільм «Ми з майбутнього-2» не дозволили демонструвати в українських кінотеатрах через епізоди, що «розпалювали міжнаціональну ворожнечу». Нині офіційна версія – «проблеми з визначенням аудиторії» кінострічки. Наразі долю «Матчу» вирішує експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрації фільмів Держкіно України.

«Зараз якраз відбувається перегляд фільму експертами, стосовно надання йому аудиторії. Завтра або післязавтра у нас уже будуть певні результати, про які ми зможемо говорити», – розповіла у коментарі Радіо Свобода голова Державної агенції з питань кіно Катерина Копилова.

На думку кінокритика Сергія Тримбача, ажіотаж навколо «Матчу» підніме рейтинги фільму, втім заборона стрічки буде недієвою, адже в Україні відсутня «інформаційна завіса».
Рано чи пізно його все одно випустять і він буде в інтернеті
Сергій Тримбач

«Якщо ми вважаємо, що такий фільм не надто бажаний на наших теренах, то треба його дозволяти – тоді його подивиться значно менше людей. Рано чи пізно його все одно випустять і він буде в інтернеті. Тому я робив би просто обмеження для аудиторії з огляду на якусь власну безпеку, щоби кількість людей, які будуть дивитися цей фільм, була все таки не дуже велика», – зазначає критик.

Українці – посібники німецьких окупантів?

В основі фільму «Матч» – історія про так званий київський «матч смерті» 1942 року. Як свідчить радянська легенда, ця гра закінчилась показовим розстрілом українських футболістів, котрі відмовились програти поєдинок із німцями. У стрічці ж російського режисера, як наголошують критики, україномовні персонажі показані активними посібниками німецького окупаційного режиму.



Українців не розстрілювали за футбол і бокс із німцями – історик

Керівник представництва німецького фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе сказав Радіо Свобода, що можлива заборона цього фільму в Україні пов’язана з наближенням Євро-2012, адже, зазначає він, Україна не хоче кидати на себе тінь. Водночас німецький оглядач зауважує, що «матч смерті» – вигадана радянською владою історія, «рівень достовірності якої повинні визначати історики».

За словами українського історика Володимира Гінди, «матч смерті» – розрекламований міф радянських часів, котрий пропагують і нині. У період з 1941-го по 1944 рік по всій території окупованої України, за словами експерта, відбулося понад 150 українсько-німецьких футбольних поєдинків, понад половина з яких закінчилась перемогою українців. При цьому жоден з матчів не закінчився розстрілом.
В 1943-44 роках проводилися боксерські поєдинки. Німці на ринзі втрачали свідомість і після цього ніхто нікого не розстрілював
Володимир Гінди

«Для німецьких військових футбольні зустрічі з українським населенням того часу – це спосіб відпочинку в тилу. Для українців – це можливість підзаробити і також відволіктися від окупаційних буднів. Більше того – в 1943-44 роках проводилися боксерські поєдинки. Німці на ринзі втрачали свідомість і після цього ніхто нікого не розстрілював», – наголошує історик.

У 1974–2005 роках справу про «матч смерті» розглядала прокуратура Гамбурга. Між виграшем українців і їхнім розстрілом зв’язку там не знайшли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG