Доступність посилання

ТОП новини

Українські електромережі розраховані на «лампочку Ілліча»?


Несправність електромереж в Україні є причиною чверті усіх пожеж, які сталися упродовж останніх трьох місяців
Несправність електромереж в Україні є причиною чверті усіх пожеж, які сталися упродовж останніх трьох місяців
«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Несправність електромереж в Україні є причиною чверті усіх пожеж, які сталися упродовж останніх трьох місяців. Найчастіше це трапляється через перепади напруги, або ж непридатну електромережу. Проте, якщо споживачу вдасться довести, що саме це є причиною, йому повинні відшкодувати збитки.

Пожежі через несправність електромереж в Україні, за словами речниці Державної інспекції з техногенної безпеки Валентини Шаповалової, займають друге місце після необережного поводження з вогнем.

«Такі пожежі виникають через несправність електромережі, через перевантаження електромереж, коли виникає замкнення електромережі, і через несправність самих електроприладів», – каже вона.

Пожежа в оселі мешканця селища Великий Любінь, що на Львівщині Володимира сталася через перепад напруги. У результаті цього загорівся антенний адаптер, і, як наслідок, згорів майже увесь будинок.

«Лишився фундамент та стіни. Стелю я міняв, дах міняв, повністю перештукатурював. Вікна, двері… все мінялося», – розповідає Володимир.

Через споживання великої кількості електроенергії, у певні моменти виникає потреба вмикати додаткові генератори на електростанціях. А проблемою української електроенергетики, зазначає експерт Центру Разумкова Сергій Дяченко, є погана «маневровість».

«Атомна генерація взагалі не пристосована до роботи у змінних режимах, – пояснює Дяченко. – Теплова генерація, вугільна, теж проектувалася для роботи у базовому режимі. Найкраще пристосована для роботи у маневровому режимі – гідрогенерація. Вона досить швидко набирає потужність і скидає її», – зазначає Сергій Дяченко.

Навантаження забагато

Сьогодні в Україні є також серйозні проблеми з електропроводками та електромережами, каже Радіо Свобода директор департаменту зовнішніх та внутрішньокорпоративних зв’язків AES Київобленерго Андрій Пермяков. Це, за його словами, пов’язане із тим, що більшість із них не розрахована на велику кількість приладів.

«Раніше, що використовувалось? Одна праска і один телевізор, – наголошує Пермяков. – А зараз є пральні машинки, бойлери, посудомийні машинки, обігрівачі, і мережа дійсно не витримує. Коли люди вмикають багато електроприладів, тоді трапляється аварійне відключення. Внутрішньобудинкові та квартирні мережі не витримують навантаження, і тоді може щось статися».

Відшкодувати збитки реально

Випадки, коли через перепади напруги горить техніка, не є рідкістю. Але, якщо таке трапляється, споживач може отримати компенсацію.

«Мені відшкодували ремонт телевізора у рахунок квартплати», – розповідає київська пенсіонерка Натела, в якої через перепади напруги двічі говорів телевізор та холодильник.

Якщо людина потрапляє у таку ситуацію, то вона має написати заяву до ЖЕКу чи енергопостачальної компанії, пояснює президент Української асоціації споживачів Олег Самчишин. Але перед цим потрібно знайти свідків.

«Краще брати експерта, але це дорого. Можна брати сусідів, щоб засвідчили, що прилад вийшов з ладу через перенапругу в мережі. З цими документами можна подавати претензію до ЖЕКу, а далі звертатися до суду», – наголошує Олег Самчишин.

До європейських стандартів 7 років і 10 мільярдів

Стан українських електромереж сьогодні далекий від європейських стандартів, зазначають фахівці. І для того, щоб навести тут лад, потрібен не один рік.

«Єврокомісія запропонувала нам робити це синхронно з Молдовою, – каже Сергій Дяченко. – Буде надаватися допомога, але за розрахунками нам потрібно 7-8 років, щоб перейти на характеристики автоматичного регулювання роботи електросистеми. А на будівництво енергомереж потрібно більше ніж 10 мільярдів».

Поки що ж експерти радять використовувати енергоощадні побутові електроприлади, а також не залишати їх увімкнутими без потреби. Питання ж щодо заміни проводки потрібно вирішувати із представником організації, якій належать ці мережі (найчастіше – це ЖЕК). При цьому, варто звертатися і у відділ електромереж, щоб розрахувати необхідну потужність.


Наступного понеділка в «Енергетичній Свободі» слухайте та читайте про можливість переходу на альтернативні джерела енергії у себе дома.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG