Доступність посилання

ТОП новини

Луценка, найімовірніше, виправдають, але не випустять – адвокат


Київ – Європейський суд з прав людини сьогодні провів відкрите слухання щодо законності утримання під вартою екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Представники українського уряду доводили в Страсбурзі, що для арешту колишнього урядовця та опозиційного лідера були вагомі підстави. Захисники ж Луценка висловлюють упевненість, що виграють суд, однак сумніваються, що в Україні до нього дослухаються. Далі Європейський суд з прав людини досліджуватиме справу Луценка в закритому режимі.

У вівторок вранці судді у Страсбурзі вислухали аргументи адвокатів Юрія Луценка та представників українського уряду щодо обґрунтованості його арешту в грудні 2010 року.

Після цього суд зробив паузу в засіданні для ухвалення рішення. Орієнтовної дати, коли буде це рішення, суд не називав.

Інтереси екс-міністра внутрішніх справ захищали правозахисник Валентина Теличенко і адвокат Ігор Фомін. Вони заявили на суді, що арешт Юрія Луценка мав політичні мотиви, а саме – влада намагалася зіпсувати імідж політика, помістивши його до в’язниці, наче він є небезпечним злочинцем.

Представник українського уряду у Страсбурзькому суді Валерія Лутковська наголосила, що Луценка взяли під варту цілком мотивовано, оскільки на посаді міністра МВС він вчиняв посадові злочини, і під час суду міг тиснути на свідків.

«Генпрокуратура встановила, що міністр внутрішніх справ з 2007-го по 2010 рік пов’язаний з різними виробничими заохоченнями свого водія», – зауважила Лутковська.

Правники українського уряду в Страсбурзі спирались на вигадані аргументи – Фомін

Зі свого боку, адвокат Ігор Фомін наголосив, що Юрія Луценка кинули за ґрати з численними порушеннями закону. А відтак, він не сумнівається, що Європейський суд з прав людини ухвалить рішення на користь екс-міністра, заявив Ігор Фомін у коментарі Радіо Свобода. Він також розкритикував позицію уряду.
Жоден свідок не сказав про тиск з боку Луценка, до того ж, мій підзахисний не може вчиняти посадових злочинів на волі, бо вже два роки не є міністром
Ігор Фомін

«Ці аргументи – вигадані: жоден свідок не сказав про тиск з боку Луценка, до того ж, мій підзахисний не може вчиняти посадових злочинів на волі, бо вже два роки не є міністром», – наголосив Фомін.

Ще один адвокат екс-міністра Олексій Баганець також висловив упевненість, що Страсбурзький суд скасує арешт Юрія Луценка. Однак він сумнівається в тому, що таке рішення виконають в Україні.
Європейський суд не розглядав вирок проти Юрія Луценка по суті, бо перед тим ми маємо вичерпати всі можливості оскарження його в Україні
Олексій Баганець

«Якщо суд визнає, що під час арешту, затримання й тримання під вартою були порушені його права – це буде для нас підставою для звернення до українських судів про негайне звільнення з-під варти, – пояснює адвокат. – Однак, якщо вирок у першій справі проти екс-міністра набуде законної сили, то підстав підіймати питання про звільнення Луценка з під варти не буде. Європейський суд не розглядав вирок проти Юрія Луценка по суті, бо перед тим ми маємо вичерпати всі можливості оскарження його в Україні».

Юрія Луценка засудили у лютому до 4 років ув’язнення за перевищення службових повноважень. 15 травня цю справу має розглядати Апеляційний суд, після рішення якого вирок може вступити в дію.

Тим часом Печерський суд Києва розглядає ще одну справу проти Юрія Луценка – щодо законності продовження слідства у справі отруєння кандидата на Президента Віктора Ющенка. Її виділили в окреме провадження із першої справи щодо зловживання посадою міністра внутрішніх справ, тож Європейський суд з прав людини розглядає правомірність арешту екс-міністра за обома епізодами.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG