Доступність посилання

ТОП новини

Легіслативний театр – через мистецтво до політики


Керівники театру Гаральд Хан та Жан Клаузен (photo by Peter Steudner)
Керівники театру Гаральд Хан та Жан Клаузен (photo by Peter Steudner)
Німеччина – Про те, що політики створюють закони, які дуже часто суперечать реальному життю громадян, відомо й німцям. Вже упродовж кількох років пересічні громадяни Німеччини доносять до парламентаріїв свої проблеми за допомогою нової мистецької форми.

«Куди з бабусею?» – співають разом сцена й глядацький зал. Майже двогодинне театральне інтерактивне дійство, яке цього разу було присвячене проблемам опіки над людьми похилого віку, добігло кінця. Здається глядачі, актори і політики залишились задоволені. Саме такі учасники дійства є обов’язковою умовою так званого Легіслативного театру.

Мета такого театру – створити прямий діалог між політиками та населенням за допомогою мистецтва, щоб парламентарії почули проблеми простих громадян на задану тематику та реалізували їх на законодавчому рівні.
Коли рішення ухвалює народ – це єдиний прямий шлях до демократії
Жан Клаузен

«Ми не представляємо якийсь соціальний рух, а займаємося виключно театральним мистецтвом. Проте, скеровуємо діяльність театру в соціальному напрямі. Політична система Німеччини функціонує, як і функціонувала зі своїми нюансами, та, на мою думку, коли рішення ухвалює народ – це єдиний прямий шлях до демократії», – говорить один зі співзасновників театру, режисер Жан Клаузен. За його словами, театр дає можливість по-іншому вступити у діалог із політиками.

Публіка має змогу активно дискутувати з політиками

Берлінські режисери Гаральд Хан та Жан Клаузен розпочали втілювати свої перші проекти чотири роки тому. Ініціатива щодо жанру Легіслативного театру виникла у митців у 2005 році за прикладом бразильського режисера Августо Боала, який розробив ідею такого театру ще в 1990 році.

За словами режисерів, Легіслативний театр – це нова форма «політичної співучасті», що сприяє демократизації політики. В основі постановок покладено виключно суспільно-політичні конфлікти на задану тему. Саме дійство відбувається таким чином, що спочатку актори інсценізують конфліктні ситуації з реального життя. Після цього модератори, тобто режисери, запитують у публіки можливі виходи з проблемної ситуації та когось бажаючого запрошують на сцену, де він замість актора виступає у головній ролі й разом з іншими акторами програє ту ж ситуацію, але по-новому імпровізуючи свій запропонований варіант розв’язання конфлікту.

Одну сцену можуть програвати декілька разів, знаходячи таким чином різні погляди та виходи з ситуацій. Таким чином публіка, аналізуючи побачене та приміряючи образи головних акторів на сцені, має змогу не тільки розповісти про свої проблеми, а й активно дискутувати з політиками. Театр із задоволенням гастролює країною на запрошення будь-якої організації чи фундації

Легіслативний театр – аполітичний театр

Театр із Берліна експериментує з різними мистецькими формами вираження, щоб позапарламентські ініціативи звичайних громадян донести до ока та вуха політиків. Фінансується театр за кошти сторони, яка запрошує, а вхід на виставу безкоштовний.
Ми не належимо до жодної політичної сили. Ми залишаємось аполітичними
Гаральд Хан

«Важливим є те, що ми не належимо до жодної політичної сили, – говорить режисер Гаральд Хан. – Ми робили проекти, у яких брали участь політики з різних політичних сил. Ми співпрацюємо з різними фундаціями, але залишаємось аполітичними».

За словами режисерів, суспільству потрібна демократизація політики і Легіслативний театр, забезпечуючи у мистецько-політичний спосіб обмін інформацією, виступає таким чином одним із інструментів цього процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG