Доступність посилання

ТОП новини

Щоб реформувати СБУ, її треба розпустити – Гройсман


Київ ­– Найкращим методом реформування СБУ став би її розпуск, заявляють правозахисники. Тим часом у Верховній Раді планують слухання щодо розвитку сектору безпеки держави. Серед іншого обговорюватимуть і необхідність реформування Служби безпеки України, повідомляють у профільному парламентському комітеті.

Служба безпеки України повинна бути реорганізована, заявив Радіо Свобода голова парламентського з питань національної безпеки і оборони, депутат від НУНС Анатолій Гриценко.

«Нажаль, протягом багатьох років пріоритет віддається силам внутрішньої безпеки. Тим, які захищають державу від її власних громадян, а не захищають інтереси громадян. Про це також буде розмова на парламентських слуханнях. Якщо йдеться про інтереси і права держави з одного боку та громадянина з іншого, то, безумовно, пріоритет має бути відданий правам і свободам людини», – зауважив Анатолій Гриценко.

Спецслужби на те й спецслужби, щоб обмежувати права та свободи громадян, вважає заступник голови СБУ Володимир Породько.

«Служба безпеки, як спеціальний правоохоронний орган, який опікується захистом основ національної безпеки, не може виконувати свої функції, не обмежуючи права і свободи людини», – сказав Володимир Породько.

СБУ вкрай заполітизована спецслужба – Гройсман

Якщо спецслужба переступає закон, то це не обмеження, а порушення прав і свобод громадян, нагадав у розмові з Радіо Свобода координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Найяскравішими прикладами цього є переслідування громадян України з політичних мотивів, зауважив правозахисник.

«Специфічний рецепт, саме для України – це повна деполітизація спецслужби. Хоч формально вона деполітизована, заборонене членство у партіях для її співробітників, але в реальному вона дуже сильно політизована. Подивіться, будь-яка зміна Президента призводить до негайної зміни керівника спецслужби. Другий елемент – це підсилення парламентського контролю за діяльністю спецслужби. В Україні парламентський контроль фактично відсутній», – стверджує правозахисник.

На думку Дмитра Гройсмана, країні потрібне оновлення законодавства щодо громадського контролю за діяльністю силових структур. Крім того, правозахисник вважає, що найефективнішим методом реорганізації СБУ було би звільнення усіх її співробітників і подальше створення спецслужби з нуля, а також забезпечення її професійними кадрами з іншою особистою мотивацією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG