Доступність посилання

ТОП новини

Власний бізнес в інтернеті – міф чи реальність?


Кількість користувачів інтернету в світі стрімко зростає. Відповідно, збільшуються й суми грошей, які можна заробити
Кількість користувачів інтернету в світі стрімко зростає. Відповідно, збільшуються й суми грошей, які можна заробити
Київ – Кількість користувачів інтернету в світі стрімко зростає – у 2001 мережею користувалися 513 мільйонів, а у 2011 – вже більш ніж 2 мільярди. А разом з відвідуваністю збільшуються й суми грошей, які можна заробити.

Якщо на початку 2000-х прибутки в інтернеті намагалися знайти найбільш прогресивні бізнесмени, то вже через 8 років «заробіток в інтернеті» став одним із найпопулярніших запитів у пошукових системах. На початку 2000-х в обговореннях почало з’являтися слово «стартап», яке вже сьогодні стало досить розповсюдженим терміном.

Стартапом називають власний бізнес в інтернеті, що створили з «нуля», без стартового капіталу. Найяскравіший приклад стартапу – соціальна мережа Facebook, яку зробив Марк Цуккенберґ ще на другому курсі Гарварду.

Щоправда, переважна більшість стартапів досить швидко закривається, зазначає консультант з інтернет-комунікацій Максим Саваневський.

«У нас дуже багато хороших технічних спеціалістів, та є проблема зі створенням такого продукту, який був би цікавий на ринку. І друга проблема – багато українських підприємців орієнтується на український ринок. Зараз наш ринок ще непривабливий і успіху треба шукати на глобальному ринку», – каже Максим Саваневський.

Зазвичай перший стартап є невдалим – підприємець

Однак, є й приклади власне українських проектів, яких, цілком можливо, чекає успіх. Один із таких прикладів – сервіс доставки продуктів та напоїв zakaz.ua. Як каже керівник проекту Єгор Анчишин, найскладніше – це вигадати інноваційну модель бізнесу та зібрати команду. На його думку, саме на цих етапах часто і вмирають стартапи.

«В молодих українських підприємців немає великих успіхів, прикладів для наслідування. Мабуть, це призводить до того, що більшість підприємців не пробують будувати стартап вдруге, втретє, вчетверте, а це – абсолютно необхідна річ, бо перші рази ви провалитесь. Це точно», – впевнений Єгор Анчишин.

Одна з основних задач стартапу – в результаті стати привабливим для крупних інвесторів. У 2011 році у США обсяг інвестицій у нові проекти в інтернеті сягнув близько 27 мільярдів американських доларів, у Європі – 5 мільярдів, у Росії – 400-500 мільйонів. Україна суттєво відстала, однак гроші для молодих проектів все одно можна знайти – минулого року близько 20 мільйонів доларів інвестицій отримали українські стартапи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG