Доступність посилання

ТОП новини

Україна-ЄС: Януковичу пояснили, що зробити з Тимошенко


Прихильники Юлії Тимошенко біля будівлі суду в Харкові (фото О.Овчинникова), 28 квітня 2012 року
Прихильники Юлії Тимошенко біля будівлі суду в Харкові (фото О.Овчинникова), 28 квітня 2012 року
Київ – «Єдиним швидким рішенням», яке зніме напруження у відносинах між Євросоюзом та Україною, може стати надання українською владою дозволу на лікування Юлії Тимошенко в Німеччині. Таку думку висловив колишній президент Польщі Олександр Квасневський. Попри заперечення українських високопосадовців, експерти вважають, що питання про виїзд Юлії Тимошенко ще не зняте з порядку денного.

Бойкот європейськими політиками фінальної частини чемпіонату Європи 2012 в Україні завдасть більше шкоди, ніж допоможе ув’язненому екс-прем’єру Юлії Тимошенко. Таку думку висловив колишній президент Польщі Олександр Квасневський польському радіо ТОК FM, коментуючи заклики деяких політиків бойкотувати матчі Євро-2012 в Україні.

Він вважає бойкот «неефективним методом», а натомість називає «єдиним швидким рішенням», яке зніме напруження – надання українською владою дозволу на лікування Тимошенко в Німеччині.

Чорновіл припускає, що Тимошенко виштовхують

Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович та Генпрокурор Віктор Пшонка заявляли про неможливість виїзду засудженої Юлії Тимошенко за кордон. Натомість українські експерти вважають, що тут може бути ухвалене інше – політичне рішення.

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, позафракційний Тарас Чорновіл вважає, що прямої заборони щодо такого кроку українське законодавство не містить.
Це для всіх вигідно, насамперед – для Януковича. Європу це теж влаштовує. Але Тимошенко чудово розуміє, що виїхавши, вона вже повернутися не зможе
Тарас Чорновіл

«Такого не було, але подібний прецедент можна створити – призупинити відбування покарання, – каже він. – Це для всіх вигідно, насамперед – для Януковича. Європу це теж влаштовує. Але Юлія Тимошенко чудово розуміє, що виїхавши, вона вже повернутися не зможе. Припускаю, що окремі жорсткі дії, дуже грубе ставлення в колонії, можна пояснити не просто тупістю наглядачів. Цей скандал абсолютно нелогічний, крім одного випадку: дають зрозуміти, що тут їй жити не дадуть. Саме в цьому контексті така поведінка, що її фактично виштовхують, стає доволі логічною», – припускає Тарас Чорновіл.

Олександр Квасневський багато разів виступав у якості посередника у відносинах між Брюсселем та Києвом, тож, на думку Тараса Чорновола, і теперішня його заява відбиває офіційну позицію ЄС.

«На президента і прем’єр-міністра Польщі Євросоюз завжди покладав певні повноваження певного контактера між Європою і Україною. Але останнім часом і Коморовський, і Туск віддалилися: їм важко виконувати цю функцію. Тому, думаю, що Кваснєвський артикулював позицію Анґели Меркель. Очевидно, щось зламалося у переговорах», – припускає Тарас Чорновіл.

Тимошенко запрошення на лікування не передавали – адвокат Власенко

На думку політолога Михайла Погребинського, українська влада зараз сама себе загнала в глухий кут. А тому повинна шукати політичний вихід із ситуації. Він вважає, що українська влада може або піти на поступки Європі, або ж зробити крок у напрямку Москви.
Можна приїхати в Москву, поговорити з Путіним і домовитися про поступове входження України в Митний союз
Михайло Погребинський

«Можна приїхати в Москву, поговорити з Путіним і домовитися про поступове входження України в Митний союз. Я впевнений, що це призведе до зміни тональностей заяв європейських політиків. А зараз на Україну можна тиснути і нічого не боятися», – зауважив Михайло Погребинський.

Між тим, адвокат екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що зараз доля Юлії Тимошенко цілковито залежить від рішень Президента Віктора Януковича.
Все, що стосується справи Юлії Тимошенко вирішує одна людина – Віктор Янукович
Сергій Власенко

«У Німеччині є ідеальні умови для лікування, зрозуміло його там зможуть забезпечити. Але все, що стосується справи Юлії Тимошенко вирішує одна людина – Віктор Янукович. Юлія Володимирівна не отримувала від української влади жодної пропозиції про виїзд в Німеччину. Поки що це пропозиція з боку ЄС, яка ні на що не впливає. Адже в ЄС Юлію Тимошенко вважають засудженою незаконно. І що далі? Янукович на це чхати хотів!», – зазначає Сергій Власенко.

Лідери деяких країн Європи, а також європейські мас-медіа закликали бойкотувати Євро-2012 в Україні в зв’язку з ситуацією, яка склалася навколо екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Двадцятого квітня вона оголосила голодування після того, як до неї, за її словами, вжили фізичну силу під час перевезення в клініку, а згодом світлини з синцями на тілі Тимошенко були поширені Ніною Карпачовою, яка на той час ще залишалася омбудсменом.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG