Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану: попереду знову важкі переговори зі США


Президент Афганістану Хамід Карзай попередив сьогодні, що в його країни попереду ще складні переговори зі Сполученими Штатами Америки про перебування військ США після виведення їхніх бойових частин до кінця 2014 року.

Виступаючи в столиці Кабулі, він заявив, що хоче досягти такої домовленості зі США, яка «захистила б суверенітет Афганістану, інтереси його народу і афганські закони».

Ідеться про плановану домовленість про умови подальшого використання американськими військами належних Афганістанові військових об’єктів і про майбутню навчально-тренувальну й дорадчу роль військових США в Афганістані після 2014 року.

Цю домовленість винесли в окремий документ із угоди про стратегічне партнерство Афганістану і США, щоб не затримувати її підписання. Угоду про партнерство, яка оформлює відносини двох країн після 2014 року, президенти обох країн підписали вчора в перебігу неоголошеного нічного візиту Барака Обами до Афганістану теж по тривалих і складних переговорах.

Серед очікуваних труднощів у переговорах про нову домовленість – питання імунітету американських військ в Афганістані від переслідування афганською судовою системою, якого хочуть домогтися США. Військові джерела в Вашингтоні повідомляли, що США бажали б зберегти в Афганістані близько 15 тисяч своїх військовослужбовців у небойових функціях після виведення бойових військ.

Карзай раніше припускав, що переговори про нову домовленість можуть протривати ще рік.
XS
SM
MD
LG