Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині проти «нарізання» виборчих округів


Дніпропетровськ – ЦВК оприлюднила інформацію про межі виборчих округів на парламентських виборах і найбільших змін вони зазнали у Криму та Дніпропетровській області. На Дніпропетровщині у тому, як нарізані округи, опозиція вбачає порушення прав виборців та можливу підготовку майбутніх фальсифікацій. А в обласній організації Партії регіонів з такими твердженнями не погоджуються.

З 2002 року, коли Україна востаннє частково обирала парламент за мажоритарною системою, населення Дніпропетровської області скоротилось на 180 тисяч – тобто на цілий виборчий округ. Однак, як і десятиліття тому, регіон розбили на 17 виборчих округів.

Особливі сумніви викликає «нарізка» самого Дніпропетровська, констатує голова облорганізації Комітету виборців України Станіслав Жолудєв: обласний центр, каже, розподілили без урахування річки Дніпро, до деяких округів потрапила частина лівобережжя і правобережжя, між якими немає транспортного зв’язку. Це може викликати проблеми з доставкою бюлетенів чи поїздками членів комісій.

Крім того, каже Жолудєв, дещо дивне створення в регіоні трьох мега-округів – до яких входять одразу по кілька міст і сільських районів, що займають величезну територію.

«ЦВК керувалась не стільки територіальним принципом, а кількістю виборців. Вони намагались знайти «золоту середину», але це викликало іншу проблему – логістика. Деякі округи у нас розтягнуті великими смугами. Принцип рівновіддаленості центрів округів, який був рекомендований Венеційською комісію, порушений у деяких округах за рахунок асиметричного розташування центрів округів», – заявив Станіслав Жолудєв.

34-й виборчий округ може стати «головним болем» майбутніх виборів, кажуть в опозиції. До нього увійшли промислові міста Жовті Води та Вільногірськ та три сільські райони. Центром несподівано визначено селище Царичанку. Щоб дістатись до неї із міст треба подолати понад 100 км. Члени комісій не наїздяться, невідомо і що буде в дорозі з виборчими протоколами, обурюються голова Вільногірського міського осередку «Батьківщини» Валерій Денисюк. Він уже подав скаргу до ЦВК і готує – до прокуратури

«Чому центром зробили Царичанку? До неї є тільки два шляхи, щоб відвезти копії протоколів, – через міст або через греблю. До будь-якого автомобілю можна знайти купу питань. Постав два даішники – і все… І довезуть до Царичанки все, що потрібно. А наші копії не будуть довезені. Друга проблема – організація самих виборів. Скільки разів потрібно з’їздити до центру округу дільничній комісії? До виборів раз-два на тиждень, а після виборів – щодня. А Царичанка дуже-дуже далеко. У мене викликає сумніви чесність цих виборів», – сказав Радіо Свобода Валерій Денисюк.

«Нарізка округів часто відбувається поза межами здорового глузду»

Нарізання округів у Дніпропетровській області виглядає як спроба використати «адміністративні технології», впевнений політолог Владислав Романов. Він каже: влада хоче «виграти вибори ще до початку вибрів».

«Впроваджуються так звані «адміністративні технології». Нарізка округів часто відбувається поза межами здорового глузду. Зокрема, вперше в історії незалежної України у межах одного виборчого округу змішані сільські і міські райони. До чого це призведе? Скоріш за все, виборці будуть серйозно дезорієнтовані. Вони будуть плутатись в округах, у кандидатах по мажоритарних округах», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Владислав Романов.

«Це ж не ми розподіляли, а ЦВК»

Тим часом в обласній організації Партії регіонів ніяких суттєвих недоліків у розподілі виборчих округів не вбачають.

«Розподіл ішов за кількістю виборців, – це ж не ми розподіляли, а ЦВК, згідно з кількістю виборців. А ми вже приймаємо те, що нам подають. Усе буде організовано, і округ, і підвезення. Я не думаю, що будуть якісь проблеми з підвезенням і голосуванням», – сказала в коментарі Радіо Свобода заступник голови обласної організації «регіоналів» Наталія Гончаренко.

Наразі в Дніпропетровській області зареєстровано 2,7 мільйона виборців, це майже десята частина загальної кількості в Україні.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG