Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна лихоманка охопила Верховну Раду


Київ – Цього тижня фракції більшості мають намір взятися за законопроекти, пов’язані із парламентськими виборами. Зокрема регіонали збираються ухвалити закони про скасування депутатської недоторканності та про засади державної мовної політики. Натомість опозиція вимагає скасувати імунітет не лише депутатський, а й для усіх високопосадовців та виступила проти мовної ініціативи регіоналів.

Як заявив на погоджувальній раді голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, законопроект про засади мовної політики зберігає за українською мовою статус єдиної державної, але при цьому розширює права мов національних меншин.

«Є відпрацьований законопроект 9073. Він ураховує всі зауваження, які були висловлені, в тому числі й «Венеціанською комісією», а також враховує зауваження наших провідних інститутів для того, щоб у нашій державі в цивілізованому руслі реалізувати мовну хартію, яка діє в Європі й не викликає жодних нарікань», – стверджує він.

Регіоналам нагадали, що вони казали в опозиції

Натомість, за словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, європейські оцінки мовної ініціативи регіоналів значно стриманіші.
У рекомендаціях говориться, що не можна приймати рішення на користь регіональних мов за рахунок української
Володимир Литвин

«У рекомендаціях верховного комісара з питань національних меншин відзначаються позитивні зрушення. Водночас говориться, що не можна приймати рішення на користь регіональних мов за рахунок української», – зауважив спікер.

Голова парламентського комітету з питань культури та духовності депутат-бютівець Володимир Яворівський вважає, що закон захищає лише одну мову – російську.

Що ж до ініціативи про скасування депутатського імунітету, то голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожемякін нагадав регіоналам, що раніше Партія регіонів вимагала скасувати недоторканність усіх високопосадовців, зокрема – з Президента і суддів.

Опозиції радять конвертувати обіцянки в законопроекти

Експерти зазначають, що напередодні парламентських виборів регіонали згадали про свої передвиборні обіцянки. За словами експерта політичних програм центру імені Разумкова Костянтина Диканя, «сьогодні будь-яка дія, ініціатива, будь-який порух усіх партій, і насамперед партії влади, – може розглядатися лише через призму виборів».

Утім, цього разу зіграти на проросійських настроях значної частини свого електорату регіоналам буде важче.
Росія не вважає Януковича «своїм»
Костянтин Дикань

«Росія не вважає Януковича «своїм» і не дасть йому вільно грати на цьому полі. Лише у випадку кулуарних домовленостей із Москвою, цю позицію українська партія влади зможе експлуатувати», – вважає Костянтин Дикань.

Об’єднаній опозиції також було би варто винести на розгляд парламенту законопроекти, які б давали уявлення про її наміри, вважає політолог Антон Фінько.
Будь-яка політична сила, яка прагне до влади, повинна мати пакет законодавчих ініціатив і управлінських рішень
Антон Фінько

«Будь-яка політична сила, яка прагне до влади, повинна мати пакет законодавчих ініціатив і управлінських рішень щодо усіх основних політичних сфер, – зазначає він. – Хоча більшість не сприйматиме опозиційні ініціативи, їй також треба мати такий пакет. Якщо такого пакету на момент приходу до влади немає, то можна одразу зробити припущення, що й позитивних наслідків не варто очікувати».

Парламентські вибори в Україні мають відбутися наприкінці жовтня цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG