Доступність посилання

ТОП новини

Міграційна політика на расизмі і обмеженнях є провальною – експерт


Дедалі більше іноземців шукають для себе кращої долі в Україні, яка дедалі більше потребує нових робочих рук. Проте українська влада так і не виробила послідовної міграційної політики, яка б дала можливість використовувати позитивний потенціал мігрантів. Українським соціолог, який працює в Лондоні, Олег Пасічний радить українцям використати кращий досвід європейських країн, у тому числі Британії, щоб новоприбулі ставали не проблемою, а надбанням для країни.

– Пане Пасічний, раніше британці звинувачували іммігрантів у тому, що вони приїжджають у пошуках «легкого життя» на соціальну допомогу і цю думку поділяє наша подруга у Фейсбук Ірина Тютюнник, а тепер кажуть, що вони відбирають робочі місця у молоді. Чи може сучасна європейська країна обійтися без мігрантів, навіть якщо уявити собі неможливе, що міграцію якось вдалося зупинити?
Демографія змінюється і потрібна робоча сила

– Я не дивуюся, що Ірина має таку думку. Багато людей поділяють цю думку, але, цей, я б сказав, не дуже поінформований висновок. Політики, як і в минулому, використовують мігрантів, як і інші соціальні групи, для того, щоб заробляти собі політичні бали. Влада добре усвідомлює розмір внеску мігрантів, абсолютно в усі аспекти життя британського суспільства – і в економіку, і в науку, і в культуру, але й надалі використовує їх як ресурс набирання політичних балів. Демографія змінюється і потрібна робоча сила. Багато робочих місць не заповнено, місцеві люди не мають такого великого ентузіазму працювати довгі часи за низьку оплату, на яку, наприклад, в Лондоні жити неможливо.

– Питання, яке гостро стоїть як в Британії, так і в Україні – як змінюють мігранти обличчя країни? Один із наших друзів у мережі Фейсбук, Юрій Катеринчук, говорить, що для теперішньої влади є простішим заселити Україну неукраїнцями, які нічого не просять і не хочуть, ніж рахуватися з вимогами власного населення. адже в 99 відсотках мігрантам байдужа, часом навіть ворожа культура країни прибуття, її історія, мова. Що потрібно, щоб іммігрант «вписався» у життя своєї нової батьківщини? Адже зараз загроза втрати ідентичності реальна, чи уявна, доводить до страшних трагедій, як та, що сталася в Норвегії.
Іммігранти приносять величезний вклад не тільки тим, що працюють, заробляють гроші і платять податки

– Якби люди, які є при владі в Україні подивилися на приклад Британії і на приклад інших країн, де ефективна міграційна система, де позитивні і прогресивні міграційні закони, тоді може легше було б зрозуміти, що коли формулюється міграційна політика, важливо надати увагу принципам і цінностям цієї країни, на яких базується ця міграційна політика.

Будь-яка країна, яка виробляє політику міграційну, яка базується на расизмі, обмеженнях чи заборонах далеко не поїде, чи то в економічному, чи то в культурному розвитку, далеко така країна не підніметься. Факти показують, що іммігранти приносять величезний вклад не тільки тим, що працюють, заробляють гроші і платять податки, а в різних аспектах – це ж науковці, артисти, спортсмени... В який куток життя не подивитися – завжди буде велика кількість мігрантів, які б внесли позитивний вклад.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG