Доступність посилання

ТОП новини

Азаров визнав, що Севастополь здали заради «передиху»


Київ – Прем'єр-міністр Микола Азаров визнав, що Харківські угоди насправді не дали Україні знижки на газ. Про це він заявив, перебуваючи в Брюсселі, на конференції в Європарламенті на тему «Україна і ЄС – яке майбутнє?». Опозиція каже, що влада таким чином нарешті визнала власну помилку. Експерти зазначають, що подібне визнання є зайвим свідченням того, що українсько-російські газові переговори зайшли в глухий кут.

Спілкуючись із депутатами Європарламенту, Микола Азаров визнав: «Насправді ніякого зниження не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих».

21 квітня 2010 року в Харкові Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв уклали низку домовленостей, за якими, зокрема, Україна погодилася продовжити термін тимчасового перебування російського Чорноморського флоту на своїй території ще на 25 років, до 2042-го, а в обмін на це Росія погодилася на певну знижку ціни на газ для України: на 30 відсотків від суми за формулою ціни 2009 року, але ця 30-відсоткова знижка не може перевищити 100 доларів за 1 тисячу кубічних метрів і при цьому має діяти тільки 10 років, до 2020-го.

Тоді українська влада представила харківську угоду як зовнішньополітичну перемогу і прорив в українсько-російських відносинах. Натомість опозиція назвала таки дії влади зрадою національних інтересів. А експерти зазначили, що йдеться не про знижку, а лише про відтермінування частини платежу з можливістю подальшого використання для розрахунків за базування Чорноморського флоту.

Зізнання із глухого кута

Член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків вважає слова прем’єра визнанням того, що українська влада пішла на односторонні поступки, які не призвели до покращення українсько-російських відносин.

Азаров озвучив те, що опозиція говорила з квітня 2010 року
Тарас Стецьків
«Азаров озвучив те, що опозиція говорила з квітня 2010 року: що це ніяка не знижка, а фактично одностороння поступка нічим не виправдана, яка загрожує національним інтересам України. Росія отримала базу для флоту, продає нам газ за максимально високою ціною і не збирається йти на поступки Україні в ціні на газ», – зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку депутата-опозиціонера, влада таким чином розписалася в неспроможності досягти з Росією порозуміння в газовому питанні.

Директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, коментуючи заяву Миколи Азарова, сказав Радіо Свобода, що подібним чином українська влада намагається отримати підтримку Євросоюзу на газових переговорах.

Зізнання, яке прозвучало в Брюсселі, має на меті послати сигнал як російській стороні, а так само – і європейській
Михайло Гончар
«Безперечно, простих рішень по виходу із цієї ситуації просто не існує. Думаю, що зізнання, яке прозвучало в Брюсселі, має на меті послати сигнал як російській стороні, а так само – і європейській. Для того, щоб вести переговори з Росією – необхідно сформувати позицію сили, якої в України немає. За таких обставин необхідно писатися на підтримку Євросоюзу. Але та політична ситуація, яка є сьогодні у відносинах з ЄС цьому не сприяє», – вважає Михайло Гончар.

На думку експертів, за умов, коли газові переговори не дають результату, Україна мала би вжити подальших кроків щодо оскарження газової угоди в міжнародному арбітражі. Проте це може призвести до суттєвого погіршення українсько-російських відносин. А напередодні парламентських виборів українська влада не може піти на конфронтацію з Москвою, адже розраховує на симпатії проросійської частини електорату.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG