Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: ліквідація Об’єднання українців Росії свідчить про упереджене ставлення


Міністерство закордонних справ України заявило сьогодні, що рішення Верховного суду Росії про ліквідацію Об’єднання українців Росії «засвідчило упереджене ставлення до діяльності української діаспори, незважаючи на багаторазові запевнення на політичному рівні у протилежному».

У Києві вважають, що «такий підхід суперечить відносинам традиційної дружби» між двома державами та їхніми народами.

МЗС звертає увагу, що ліквідоване Об’єднання українців Росії було єдиною всеросійською українською громадською організацією, і тепер «чисельна українська діаспора Росії вперше зіштовхнеться з ситуацією, коли українські громадські організації не будуть представлені на федеральному рівні» в Росії.

«На жаль, суд фактично проігнорував проведену новим керівництвом ОУР значну роботу з метою виправлення раніше вказаних формальних недоліків у роботі», – наголосило міністерство.

У заяві російську сторону закликано ухвалити «принципове рішення щодо реального сприяння в правовій самоорганізації української громади в Російській Федерації як важливої складової широкої палітри дружніх українсько-російських відносин».

Раніше сьогодні в Росії Верховний суд цієї країни задовольнив позов російського Міністерства юстиції з проханням ліквідувати Об’єднання українців Росії. Адвокат ОУР заявив, що під час засідання Верховного суду Мін’юст Росії не надав жодних нових доказів провини ОУР, і це рішення буде оскаржене.

2010 року в Росії вже ліквідували, так само за позовом Міністерства юстиції, ще одне об’єднання української меншини, Федеральну національно-культурну автономію українців Росії.
XS
SM
MD
LG