Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі хоче говорити з Януковичем про Тимошенко


Броніслав Коморовський (л) і Віктор Янукович (п), лютий 2011 року
Броніслав Коморовський (л) і Віктор Янукович (п), лютий 2011 року
Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив у п’ятницю, що на саміті НАТО в Чикаго у США наступного тижня має намір обговорити з теж запрошеним Президентом України Віктором Януковичем євроінтеграцію і справу колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Як сказав керівник Польщі в інтерв’ю польському агентству PAP, його розмова з українським колегою буде напевно присвячена ризикові того, що вже парафована угода про асоціацію і зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом може не втілитися через становище у внутрішній політиці України, зокрема, через питання Тимошенко. За словами Коморовського, він розглядає це питання як серйозне джерело загрози європейським прагненням України, що непокоїть і Польщу як прихильника зближення України із західним світом.

Як заявив президент Польщі, його країна може допомагати Україні на шляху цього зближення, але «ключ до успіху на цьому шляху є переважно на боці України». На його думку, зокрема, перед Україною стоїть велике завдання, а саме реформа українського законодавства і судової системи.

Броніслав Коморовський уже не вперше переймається долею європейської перспективи України і можливістю втратити її через справу Юлії Тимошенко. Він, зокрема, вже виступав із закликом до України скасувати «анахронічні» закони, які дозволяють кримінальне переслідування за політичні рішення, а в розмові з Віктором Януковичем закликав його «знайти вихід» із цієї ситуації.

Віктор Янукович запрошений на саміт НАТО як Президент України, держави-учасниці Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, які перебувають там за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО. Україна бере в них участь більш як 20 своїми військовослужбовцями, які займаються небойовими завданнями – це штабні офіцери, військові радники, військові лікарі і сапери.
XS
SM
MD
LG