Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО закликає Пакистан допомогти стабілізувати Афганістан


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен закликав у суботу Пакистан підтримати зусилля, спрямовані на стабілізацію сусіднього Афганістану.

Виступаючи на політичному форумі в Чикаго у США напередодні саміту НАТО в цьому місті, він заявив, що проблеми Афганістану неможливо вирішити без «позитивного залучення» Пакистану.

Він також повторив, що союз НАТО продовжить підтримувати Афганістан і після виведення бойових частин міжнародних сил у кінці 2014 року.

На саміт НАТО, який починається в Чикаго в неділю і буде значною мірою присвячений становищу в Афганістані, запрошений і президент Афганістану Асіф Алі Зардарі.

У Північноатлантичному союзі очікують, що Пакистан зніме свою вже шестимісячну блокаду шляху постачання через свою територію багатонаціональних Міжнародних сил сприяння безпеці, які діють в Афганістані під командуванням НАТО.

Крім того, НАТО домагається від Пакистану посилити боротьбу з афганськими бойовиками, які знаходять собі прихисток по той бік кордону на пакистанській території.

У саміті візьме участь і президент Афганістану Хамід Карзай.

Пакистан закрив рух сухопутним шляхом до кордону з Афганістаном півроку тому після інциденту з помилковим повітряним ударом із американського вертольота зі складу міжнародних сил в Афганістані по контрольно-пропускному пункту на території Пакистану поблизу афганського кордону, в якому загинули 24 пакистанські військовослужбовці. Сполучені Штати висловили жаль через загибель людей, але відмовилися вибачатися. Цей інцидент іще погіршив відносини Пакистану і США, вже зіпсовані низкою інших подій; погіршення відносин тривало й далі.
XS
SM
MD
LG