Доступність посилання

ТОП новини

У Львові вшанували пам’ять дітей, які загинули в катівнях НКВС


Львів, Янівський цвинтар, пам’ятник дітям-жертвам НКВС
Львів, Янівський цвинтар, пам’ятник дітям-жертвам НКВС
У Львові на Янівському цвинтарі в неділю, на День пам’яті жертв політичних репресій, освятили надгробний пам’ятник 26 дітям, які були вбиті комуністичним режимом у 1949–1951 роках у двох львівських в’язницях, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У могилі спочиває 26 неповнолітніх, більшість – діти віком від одного дня до трьох років із репресованих родин українців – діти матерів, які перебували під слідством чи були замучені НКВС.

«Це трагедія не лише окремої родин, це трагедія міста, держави, – заявив під час відкриття надгробного пам’ятника мер Львова Андрій Садовий. – Коли кати вбивали цих дітей, вони думали, що вб’ють націю».

Образ матері, яка схилила голову у скорботі над дитиною, відтворив у граніті на могилі дітей львівський скульптор Юліан Савка.

Товариство політичних в’язнів і репресованих 15 років домагалось від місцевої влади належно впорядкувати місце вічного спочинку невинно убієнних.

Донедавна на місці поховання дітей стояв березовий хрест.

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, який відзначається у третю неділю травня.
XS
SM
MD
LG