Доступність посилання

ТОП новини

Торговці Лук’янівського ринку просять захисту від рейдерів


Лук'янівський ринок – під стінами КМДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лук'янівський ринок – під стінами КМДА

Київ – Понад 500 підприємців, що торгують на Лук’янівському ринку Києва, пікетують Київську міську державну адміністрацію, Вони вимагають захистити їх від рейдерів, які взяли ринок під контроль минулої неділі.

Подробиці Радіо Свобода розповів Роман Ропотан, заступник директора ТОВ «Лук’янівський ринок».

«Все відбувалося за класичною рейдерською схемою. У неділю о п’ятій вечора до ринку під’їхали автобуси, з яких висипали близько 300 кремезних чоловіків у чорному, з битками, арматурою та ножами. Нашого адміністратора, літню жінку, вони витягли з кабінету і просто перекинули через огорожу ринку. Говорили, що прийшли назавжди. «Прийшли» дуже жорстко – в мене та інших працівників ринку залишилися синці та порізи», – каже Роман Ропотан.

Безстроковий протест

Протестувальники мають намір зробити пікет під стінами КМДА безстроковим. Тим часом прокуратура вже порушила кримінальну справу за фактом захоплення Лук’янівського ринку.

Представники акції протесту зустрілися з посадовцями КМДА. Результати зустрічі не надто обнадійливі, розповів її учасник, голова об’єднання «Наступ» Руслан Секела.

«Представники міської влади, по суті, зізналися, що нічого не можуть зробити з бандитами, які захопили ринок. У міліції неофіційно кажуть, щоб у конфлікт не втручалися. Депутат Київради Олександр Ліщенко у розмові з підприємцями визнавав, що це він отримав ринок у власність (у 2010 році його незаконно продали за копійки). І зараз, я вважаю, на рівні Київради нам перешкоджають у розв’язанні конфлікту», – сказав Секела.

Нині Лук’янівський ринок зачинений, на його території розташувалися молодики, які брали участь у його захопленні: у наметах, а то й на матрацах просто неба. Учора вони побили журналістів, які намагалися потрапити на територію ринку. Міліція у конфлікт не втрутилася.

Київдержадміністрація та прокуратура обіцяють повернути ринок Києву

Між тим, заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Пузанов через прес-службу КМДА заявив, що під час сьогоднішньої зустрічі з учасниками протесту пообіцяв відновити справедливість на Лук’янівському ринку.

«Я можу гарантувати: ми докладемо всіх зусиль та використаємо всі можливості, які є у міської влади, аби захистити правду. Наша позиція полягає не в тому, щоб підтримати якусь зі сторін конфлікту, ми бажаємо відновити справедливість та порядок. За результатами експертизи, які отримала прокуратура, відчуження комплексу було незаконним. Тому разом із правоохоронними органами ми будемо, законними методами, робити все, аби скасувати результати аукціону і повернути майно до комунальної власності», – цитує слова Пузанова прес-служба.

Зараз Київрада розглядає протест прокуратури Києва щодо рішення Шевченківської районної ради про включення Лук’янівського ринку до списку об’єктів, що підлягають приватизації.

Також прокуратура Києва підготувала позовну заяву про визнання недійсним договору купівлі-продажу ринку між Шевченківською райрадою і ТОВ «Квіткова галявина». Найближчим часом позов розгляне господарський суд Києва.

Сьогодні, із кількагодинним запізненням, Лук’янівський ринок почав роботу. Як кажуть торговці, нові власники дозволили їм розпродати городину та інші товари, що швидко псуються. На кожному з виходів ринку чергує по 10 кремезних молодиків у спортивному одязі. Частина з них спить на матрацах просто неба у непрацюючій частині ринку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG