Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликав владу Януковича негайно звільнити політв’язнів


Європейський парламент закликав українську владу звільнити «ув’язнених, які були засуджені за політичними мотивами». Відповідний заклик міститься в резолюції, яку Європарламент ухвалив у четвер, 24 травня.

«Європарламент знову заявляє про своє занепокоєння з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів – справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. Європарламент закликає до негайного звільнення всіх ув’язнених, засуджених за політичними мотивами, зокрема лідерів опозиції», – наголошується в резолюції.

У документі Європарламент закликає українську владу прояснити ситуацію з «в’язнями з політичних мотивів» до початку виборчої кампанії.

Також європарламентарі закликали керівництво України забезпечити прозорість касаційного процесу у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, який має відбутися відповідно до чесних правових норм і європейської практики. Крім того, Європарламент висловив жаль у зв’язку з тим, що Вищий спеціалізований суд України відклав розгляд касації у «газовій справі» Тимошенко до 26 червня поточного року і застеріг від затягування цього судового процесу.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав всіх «ув’язнених з політичних мотивів», зокрема Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україні.

Європарламентарі очікують, що українська влада відреагує на досягнуті домовленості з приводу належного медичного лікування Тимошенко, а також присутність компетентних представників від ЄС на судовому розгляді апеляційних, касаційних та інших судових процесів стосовно колишнього Прем’єр-міністра України.

Крім того, в документі йдеться про необхідність розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, а також внести зміни до Кримінального кодексу України.

22 травня Європарламент проводив дебати щодо ситуації в Україні та справи Тимошенко. Того ж дня європарламентарі обговорювали проект резолюції щодо України.

Хорошковський: Україна візьме до уваги резолюцію Європарламенту

Україна бере до уваги й налаштована вирішити питання, озвучене сьогодні в резолюції Європарламенту, в якій міститься заклик до негайного звільнення засуджених із політичних мотивів.

Про це сказав перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський, коментуючи заклик Європарламенту до української влади внести зміни до Кримінального кодексу з метою звільнення політв’язнів.

«Ми завжди з увагою ставимося до резолюцій Європарламенту і, безумовно, візьмемо це до уваги й дамо завдання на розробку таких змін (до Кримінального кодексу)», – зазначив Хорошковський.

Він наголосив: «Ця позиція не нова. Це було під час переговорів, коли я їздив до Брюсселя. Про це мені було кілька разів сказано, тому що погляд ЄС на цю проблему саме такий. Ви знаєте нашу ситуацію. Вона, перш за все, пов’язана з тим, що будь-яке рішення, яке ми могли б прийняти, вимагає зміни в законодавстві, й це основне».

Резолюція Європарламенту містить суперечливі пункти – регіонал Кожара

Народний депутат фракції Партії регіонів Леонід Кожара заявляє, що резолюція Європейського парламенту щодо України містить суперечливі пункти.

«Заклики про звільнення лідерів опозиції України є досить суперечливими. В одному пункті резолюції закликають звільнити лідерів опозиції, а в іншому параграфі лунає заклик до української влади гарантувати прозорість процесів касації. Тобто, одночасно європейський парламент ставить перед Україною два завдання: одна – звільнити, інша – провести касаційні процеси. І перша, і друга вимоги є такими, що виключають одна одну», – сказав він на брифінгу.

Депутат також зазначив, що політичним союзникам, зокрема Європейській народній партії не вдалося вставити в текст резолюції формулювання щодо політичних в’язнів. За його словами, в тексті дослівно зазначається: «Європарламент говорить про ув’язнених з політичних мотивів».

За словами депутата, з позиції міжнародного права та європейської правової практики ці два формулювання мають абсолютно різне значення.

«Вкотре не вдалося на Україну навісити ярлик, що в Україні є політичні в’язні», – сказав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG